Dodik znova stopil v bran Rusiji: podprl je izvedbo referendumov v Ukrajini

Svet 21. Sep 202219:51 1 komentar
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je izrazil podporo načrtom proruskih separatistov v Ukrajini glede izvedbe referendumov o priključitvi regij Doneck in Lugansk Rusiji. Ob tem je dejal, da bi iz Republike Srbske tja lahko poslali opazovalce, ki bi nadzorovali njihovo izvedbo.

“Na teh področjih živi ruski narod, zato njihovo željo obravnavamo z razumevanjem in verjamemo, da sta njihov izraz in želja, da se pridružijo Rusiji, objektivna,” je za rusko tiskovno agencijo Sputnik povedal Milorad Dodik.

Referenduma na območju separatističnih republik Doneck in Lugansk, ki ju Moskva sicer priznava kot neodvisni državi, bi se morala izvesti med 23. in 27. septembrom, Dodik pa je dejal, da bo Republika Srbska, kjer vlada njegovo Zavezništvo neodvisnih socialdemokratov, priznala in spoštovala rezultate teh referendumov, navaja Sputnik.

V izjavi za rusko agencijo RIA pa je Dodik vnovič izrazil podporo izvedbi omenjenih referendumov in dodal, da je v regiji Doneck in Lugansk pripravljen poslati svoje opazovalce, ki bi nadzirali njihovo izvedbo.

“Naši ljudje so že prisostvovali takšnim dogodkom in so pogosto sodelovali kot opazovalci na volitvah v Rusiji. Imajo izkušnje s tem in bilo bi mi v čast, da sodelujejo tudi na tako pomembnem dogodku,” je še dejal Dodik, ki se je v torek v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in odkrito podprl njegovo politiko, kot tudi napad na Ukrajino.

Ruski mediji in lokalni proruski predstavniki v Ukrajini so v torek napovedali, da bodo na zasedenih ozemljih v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje na vzhodu in jugu Ukrajine predvidoma med 23. in 27. septembrom potekali referendumi o priključitvi teh ozemelj k Rusiji.

Namero so nemudoma ostro obsodili številni zahodni voditelji in napovedali, da njihovih rezultatov ne bodo priznali, tako kot niso priznali rezultata referenduma o priključitvi krimskega polotoka Rusiji leta 2014.

Dodik sicer tudi v Bosni in Hercegovini večkrat namiguje na možnost odcepitve Republike Srbske, ki skupaj s Federacijo BiH in distriktom Brčko, tvori Bosno in Hercegovino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS