Začetek zimskih olimpijskih iger v znamenju številnih bojkotov

Svet 04. Feb 202207:45 > 08:26 0 komentarjev
Peking: bojkot zimskih olimpijskih iger
Profimedia

Z današnjim slavnostnim odprtjem, ki se bo na pekinškem stadionu Ptičje gnezdo začelo ob 13. uri po srednjeevropskem času, se bodo uradno začele 24. zimske olimpijske igre. Številne države so se odločile za diplomatski bojkot olimpijskih iger zaradi odnosa Kitajske do človekovih pravic.

Med 91 državami udeleženkami zimskih olimpijskih iger je tradicionalno tudi Slovenija, ki jo bosta v mimohodu držav z vihtenjem zastave zastopala deskar Rok Marguč in alpska smučarka Ilka Štuhec.

Na odprtju iger bodo Kitajci s kulturnim programom predstavili svojo bogato zgodovino, del slovesnosti pa bo tudi tradicionalni mimohod držav udeleženk iger. Letos bodo države prvič v zgodovini zimskih iger imele po dve zastavonoši, vseeno pa bodo nekatere države, ki jih bo zastopal zgolj en športnik (na primer Indija), imele enega nosilca zastave.

Kitajci so s slavnostnim odprtjem in zaprtjem poletnih OI pred 14 leti, ki je prav tako potekalo v ikoničnem stadionu Ptičje gnezdo, navdušili svet, tokrat pa naj bi bila slovesnost po besedah organizatorjev “preprosta, varna in krasna”. Trajala naj bi nekaj več kot uro in pol, štela pa naj bi 3.000 sodelujočih, od tega približno 90 odstotkov študentov. Za primerjavo – odprtje leta 2018 je trajalo štiri ure. Za režijo je tudi tokrat poskrbel najbolj znani kitajski filmski režiser 71-letni Džang Jimu.

Olimpijske igre bodo potekale do 20. februarja, prvi kompleti medalj pa bodo podeljeni že v soboto.

Bojkot številnih svetovnih voditeljev

Kanada, Avstralija, Združeno kraljestvo in ZDA so se odločili za bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu zaradi “kitajskega odnosa do človekovih pravic”. Čeprav bodo športniki iz teh držav sodelovali na igrah, se odprtja ne bodo udeležili vladni predstavniki.

Veliko kritik na gostiteljico iger leti tudi zaradi odnosa do Ujgurov, muslimanske manjšine, ki živi predvsem v regiji Šindžang na skrajnem severozahodu Kitajske. Po uradnih podatkih vlade jih je 12 milijonov, kar je približno polovica prebivalstva v Šindžangu.

Leta 2018 so Združeni narodi v poročilu razkrili, da je vsaj milijon Ujgurov zadržanih v “protiekstremističnih centrih” v njihovi domači regiji. V sredini leta 2017 pa je poročilo razkrilo tudi, da so še dodatna dva milijona Ujgurov preselili v “prevzgojna taborišča za politično in kulturno indoktrinacijo”.

Kitajska vse obtožbe zanika, češ da je njihova politika do te manjšine potrebna za borbo proti ekstremizmu.

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor je sporočil, da se odprtja zimskih OI ne bo udeležil, a kot razlog je navedel “nov in nepredvidljiv val okužb s koronavirusom v Sloveniji in po svetu”.

Poziv k spoštovanju olimpijskega premirja

“Vse države članice pozivam, naj izrazijo spoštovanje olimpijskemu premirju. Pa tudi, naj naredijo konkretna dejanja, ki bodo na lokalni, nacionalni, regionalni in svetovni ravni pomagala k miru in harmoniji, kakršna predvideva premirje,” pa je sporočil predsednik skupščine Združenih narodov Abdula Šahid.

Obenem je pozval vse sprte strani v trenutnih konfliktih oziroma oboroženih spopadih po svetu, naj vsaj med igrami prekinejo sovražnosti in tako spoštujejo olimpijsko premirje. “Pozivam tudi vse, ki se trenutno borijo, naj se dogovorijo za olimpijsko premirje, ki bo morda postalo priložnost za mirno rešitev sporov,” je še dodal predsednik skupščine ZN.

Šahid in generalni sekretar ZN Antonio Guterres se bosta uradnega odprtja OI udeležila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!