Zagreb v zadnjem trenutku odpovedal novoletni ognjemet

Svet 31. Dec 202216:33 > 01. Jan 2023 06:41 1 komentar
advent Zagreb
Turistična zveza Zagreb

Mestne oblasti v Zagrebu so se v zadnjem trenutku odločile, da letos v novo leto vstopijo brez velikega ognjemeta. Odločitev je naletela na nekoliko negodovanja, saj je bilo še v četrtek rečeno, da ognjemet bo. Zagreb se je tako pridružili 20 drugim hrvaškim mestom, ki so se odločila za enako potezo. Tudi večja slovenska mesta so v novo leto po večini vstopila brez ognjemeta, izjema je glavno mesto Ljubljana, ki pripravlja ekološki ognjemet.

Še do pred nekaj dni je veljalo, da bo hrvaška prestolnica v novo leto vstopila z velikim ognjemetom. V četrtek pa so mestne oblasti presenetile z informacijo, da ognjemeta v Zagrebu ne bo. S tem se je pridružil pobudi več kot 20 hrvaških mest, ki bodo novo leto prav tako pričakala brez ognjemeta.

“Zagreb je uspel najti način, da se pridruži pobudi številnih hrvaških mest in se odpove silvestrskemu ognjemetu. Namesto tega bodo obiskovalci silvestrovanja na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu v novo leto vstopili s pisanimi konfeti, vizualnimi efekti in bogatim glasbenim programom,” so po sprejeti odločitvi sporočile zagrebške mestne oblasti.

V mestni upravi so izrazili zadovoljstvo, da je odločitev z razumevanjem sprejelo tudi podjetje, s katerim je bilo dogovorjeno, da bo izvedlo ognjemet.

Tudi večina slovenskih mest se je letos odpovedala silvestrskim ognjemetom. Med redkimi izjemami je Ljubljana, ki je za obiskovalce pripravila ekološki ognjemet. Za ekološki ognjemet je značilno, da so izstrelki narejeni izključno iz razgradljivih materialov.

Zagrebčani že prejšnja leta želeli silvestrovanja brez ognjemeta

Zagrebčani so sicer že prejšnja leta večkrat pozivali občino k silvestrovanju brez ognjemetov. Razlog za pozive so tičali predvsem v želji po zaščiti živali, ljudi ter okolje pred negativnimi posledicami hrupa in onesnaževanja.

V Zagrebu je bilo kljub manku ognjemeta vseeno zelo veselo. Na Trgu bana Josipa Jelačića se je silvestrovanje začelo že ob 19. uri, prehod iz starega v novo leto pa bodo pospremili številni glasbeni gostje med njimi DJ Kiki, Pips, chips & videoclips, nastopili pa so tudi številni mladi obetavni glasbeniki, po polnoči pa so na oder stopili Nipplepeople.

O tem ali smo se tudi v Sloveniji pripravljeni odreči pirotehniki, ki spremlja vsa večja praznovanja, smo pred dnevi govorili tudi v N1 Studiu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje