Zahodne zaveznice sklenile dogovor o izključitvi ruskih bank iz sistema SWIFT

Svet 26. Feb 202223:46 > 02. Mar 2022 15:48 5 komentarjev
Ursula von der Leyen
Jean-Francois Badias/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je voditeljem članic EU predlagala izključitev dela ruskih bank iz sistema SWIFT. Ta ukrep bo del novega niza finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, o katerih so se dogovorile Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada.

“Voditelji Evropske komisije, Francije, Nemčije, Italije, Združenega kraljestva, Kanade in Združenih držav obsojamo Putinovo izbiro vojne in napade na suvereni narod in ljudstvo Ukrajine. Stojimo z ukrajinsko vlado in ukrajinskim ljudstvom v njihovih junaških prizadevanjih, da se uprejo ruski invaziji. Ruska vojna predstavlja napad na temeljna mednarodna pravila in norme, ki so prevladovali od druge svetovne vojne in smo jih zavezani braniti. Od Rusije bomo terjali odgovornost in skupaj zagotovili, da bo ta vojna za Putina strateški neuspeh,” so zapisali v skupni bruseljski izjavi, kjer napovedujejo nadaljnje omejevalne gospodarske ukrepe zoper Rusijo.

V prvi točki so se zavezali, da bodo zagotovili, da bodo izbrane ruske banke izključene iz plačilnega sistema SWIFT. “To bo zagotovilo, da bodo te banke izključene iz mednarodnega finančnega sistema, kar bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno,” so zapisali v skupnem sporočilu Evropske komisije.

V drugi točki so se zavezali, da bodo uvedli tudi omejevalne ukrepe, ki bodo ruski centralni banki preprečili, da bi svoje mednarodne rezerve razporedila na načine, ki bi lahko spodkopali učinek predhodno sprejetih sankcij. V tretji točki pa se zavezujejo, da bodo delovali proti ljudem in subjektom, ki spodbujajo vojno v Ukrajini in škodljive dejavnosti ruske vlade. “Natančneje, zavezujemo se, da bomo sprejeli ukrepe za omejitev prodaje državljanstva – tako imenovanih zlatih potnih listov –, ki bodo bogatim Rusom, povezanim z rusko vlado, omogočili, da postanejo državljani naših držav in dobijo dostop do naših finančnih sistemov,” še piše v skupnem poročilu Evropske komisije.

Kot četrto zavezo pa so omenili ustanovitev čezatlantske delovne skupine, ki bo zagotovila učinkovito izvajanje finančnih sankcij z identifikacijo in zamrznitvijo premoženja sankcioniranih posameznikov in podjetij, ki obstajajo v jurisdikcijah posameznih držav. “Kot del tega prizadevanja smo zavezani uporabi sankcij in drugih finančnih in izvršilnih ukrepov za dodatne ruske uradnike in elite, ki so blizu ruski vladi, pa tudi za njihove družine in njihove pomočnike, da identificirajo in zamrznejo premoženje, ki ga imajo v naših jurisdikcijah…” so poudarili v skupni izjavi in dodali, da bodo angažirali tudi druge vlade ter si prizadevali za odkrivanje in prekinitev pretoka nezakonito pridobljenih dobičkov ter preprečili posameznikom možnost, da skrijejo svoje premoženje v jurisdikcijah po vsem svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje