Zakaj azijske države naročajo več Merckovih tablet in kaj to pomeni za neenakost

Svet 18. Okt 202108:25 > 11:36 0 komentarjev
zdravilo proti covidu-19 podjetja Merck
Merck & Co Inc/REUTERS

Boj za pridobitev cepiva proti covidu-19 so številne azijske države izgubile. Zdaj ko je na voljo zdravilo proti covidu-19, imajo drugo priložnost, da se izkažejo.

Azijske države hitijo z naročanjem zdravila molnupiravir proti covidu-19: protivirusne tablete, ki za uporabo še ni bila odobrena. Molnupiravir, ki ga proizvaja ameriško farmacevtsko podjetje Merck, bi lahko pomenil spremembo v poteku pandemije, še posebej za tiste, ki se ne morejo cepiti. Merck je pri Ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) vložil prošnjo za izredno odobritev omenjenega zdravila.

Najmanj osem držav v regiji, med njimi Nova Zelandija, Avstralija in Južna Koreja, je že podpisalo pogodbe za dobavo zdravila oziroma se o tem dogovarjajo. Ob tem se vrstijo opozorila, da bi se lahko ponovila zgodba s cepivi, ko so na bogatejše države letele opazke, da kopičijo cepivo proti covidu-19.

Kaj je molnupiravir?

Zdravilo velja za pomemben korak pri obvladovanju koronavirusa, saj omogoča zdravljenje bolezni doma. Bolnik ga začne jemati po tem, ko mu diagnosticirajo okužbo. Jemlje po štiri kapsule dvakrat dnevno, pet dni zapored. Skupaj jih tako vzame štirideset.

V nasprotju s cepivi, ki sprožijo imunski odziv, molnupiravir onemogoča razmnoževanje virusa, je pojasnila izredna profesorica na avstralski medicinski fakulteti Sanjaya Senanayake. Od drugih zdravil se razlikuje po tem, da se ga uporablja doma, je še izpostavila Senanayake. Tako ostajajo bolnišnične kapacitete proste za huje bolne.

Rezultati preizkušanja zdravila, ki so bili objavljeni na začetku oktobra, kažejo, da lahko zdravilo zmanjša tveganje za hospitalizacijo ali smrt za 50 odstotkov. Med 700 necepljenimi bolniki, okuženimi s koronavirusom, jih je polovica prejemala zdravilo, druga polovica pa placebo. Med tistimi, ki so prejemali zdravilo molnupiravir, v 29 dneh ni umrl nihče. V kontrolni skupini pa so raziskovalci potrdili osem smrti.

Wendy Holman, izvršna direktorica podjetja Ridgeback Biotherapeutics, ki sodeluje pri razvoju zdravila, je dejala, da so bili rezultati spodbudni. Upa, da bo imelo zdravilo velik vpliv na obvladovanje pandemije. “Protivirusna zdravila za domačo uporabo, ki preprečijo hospitalizacijo okuženih s koronavirusom, so nujno potrebna,” je dejala.

Covid-19
Miloš Vujinović/BOBO

Tablete ne nadomeščajo cepljenja

Kljub obstoju tablet pa strokovnjaki opozarjajo, da cepivo ostaja najboljša zaščita, saj zmanjša tveganje, da bi oseba zbolela. Vendar številni ostajajo necepljeni, saj nimajo dostopa do cepiva ali pa se ne smejo cepiti.

“To zdravilo bo prva rešitev za tiste, ki se ne morejo cepiti in zbolijo,” je povedal izredni profesor na fakulteti za farmacijo v Sydneyju Nial Wheate.

Vendar strokovnjake skrbi, da bo zaradi dostopnosti molnupiravirja necepljene težje prepričati o cepljenju. Wheate je kljub temu dodal, da raziskave kažejo, da ljudje zdravila raje pogoltnejo, kot pa se cepijo. “Če bi mi pred letom in pol rekli, da bodo ljudje zavrnili cepivo proti bolezni, ki uničuje planet, bi si mislil, da ste nori,” je dejal. “Vedno obstaja možnost, da ljudje vidijo to zdravilo kot možnost, ki je boljša od cepljenja.”

Tablete ne pomenijo, da se ni treba več truditi za večjo dostopnost do cepiva, je dejala direktorica neprofitne iniciative zdravila za zanemarjene bolezni Rachel Cohen. “Pravičen dostop do cepiva je odločilen izziv trenutnega časa. Vendar pa se z nalezljivo boleznijo nikoli ne borimo zgolj z enim orodjem.”

Ceoljenje proti covid-19
Reuters

Zakaj azijsko-pacifiške države kupujejo molnupiravir?

Za dobavo zdravila molnupiravir se pogaja deset držav, osem iz azijsko-pacifiške regije. Nekatere se morda skušajo izogniti napakam iz preteklosti, ko so bile pri naročanju cepiva proti covidu-19 počasne. Cohen meni, da se nekaj srednje bogatih držav trudi, da ne bi zapadle v isti položaj, v katerem so bile, ko so bogatejše države kupile večje količine cepiva.

Koliko bodo te države plačale za tablete, še ni znano. Združene države Amerike so se dogovorile, da kupijo zdravila, ki zadoščajo za 1,7 milijona zdravljenj, kar pomeni, da bodo za eno zdravljenje plačale 700 dolarjev.

Raziskovalca Melissa Barber in Dzintars Gotham sta na podlagi izračuna cene surovin ugotovila, da izdelava posameznega paketa zdravil stane približno 18 dolarjev. Gotham, ki se raziskovalno ukvarja z dostopom do zdravil, je dejal, da je običajno, da farmacevtska podjetja zaračunajo več. A je bil nad tem zneskom presenečen, saj so ZDA sofinancirale razvoj zdravila.

Merck izračuna ni potrdil, a je za CNN sporočil, da izračun ne upošteva cene raziskav in razvoja. “Cene za molnupiravir še nismo določili, ker ni odobren za uporabo,” so sporočili iz podjetja. “Z ameriško vlado imamo dogovor o vnaprejšnjem nakupu. Ta cena je specifična, gre za precejšnjo količino molnupiravirja in ne predstavlja cene za ZDA ali katerokoli drugo državo.”

V junijski izjavi je Merck dejal, da namerava določiti cene za posamezne države, prav tako pa je podjetje sklenilo licenčne pogodbe s proizvajalci generičnih zdravil, da bi pospešili dostopnost tablet v 104 državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Kako bo z zdravilom pri nas?

Po tem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) na začetku oktobra napovedala, da bo preučila, ali bo začela pregled omenjenega zdravila proizvajalca Merck, je Evropska unija (EU) prejšnji teden napovedala, da bo razmislila o podpisu pogodbe o dobavi zdravila, vendar šele potem, ko bo podjetje začelo uradni postopek za pridobitev dovoljenja za uporabo zdravila v EU. 

Avgusta so predstavniki slovenskega ministrstva za zdravje napovedali sestanek s predstavniki farmacevtske korporacije Pfizer oziroma njene ljubljanske podružnice, kjer bi se pogovarjali o programu razvoja zdravila. Pfizer je namreč napovedal tudi svoje zdravilo za zdravljenje covida-19. 

Revnejše države znova v slabšem položaju

Pri uporabi zdravila so lahko države z manjšimi dohodki v slabšem položaju. Ko bo zdravilo odobreno za uporabo, se bodo države morale odločiti, ali ga bodo dale vsakomur, ki kaže simptome, ali pa bodo zahtevale pozitiven test. Toda tudi testiranje ni dostopno povsod.

Zdravniki brez meja so zdravilo pozdravili kot potencialno rešitev pri oskrbi ljudi, ki živijo na območjih, kjer je veliko necepljenih in ranljivih. A odprto ostaja vprašanje dostopa.

Leene Menghaney, ki vodi kampanjo za dostopnost zdravila, je pojasnila, da licenco nadzoruje Merck, ki tudi odloča o tem, v katere države bo zdravilo dobavil in po kakšni ceni. Pozvala je, naj se Merck odpove licenci in pravicam z naslova intelektualne lastnine ter s tem omogoči vsem državam, da proizvedejo lastno različico zdravila. To bi rešilo več življenj, poudarja Menghaney.

Na začetku pandemije so si aktivisti prizadevali za opustitev licenc za cepiva. A so to zahtevo blokirale nekatere vlade, vključno z Združenim kraljestvom.

Avtorica: Julia Hollingsworth/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!