Zakaj je zadnji izraelski napad na Gazo drugačen od prejšnjih?

Svet 28. Okt 202319:57 5 komentarjev
Kopenski vdor izraelske vojske v Gazo
Izraelski tanki med vdorom v Gazo (Foto: PROFIMEDIA)

Vojaki izraelske vojske so v petek ponoči znova vstopili na območje Gaze. Vdor je bil podoben tistim iz prejšnjih dni, le da se kopenske enote ob zori niso vrnile v Izrael. Zadnje poteze vojske in napovedi širitve kopenskih operacij nakazujejo, da daje Izrael pred obsežno kopensko ofenzivo prednost vdorom na palestinsko ozemlje.

Izraelska vojska je v zadnjih dneh na ozemlju Gaze večkrat izvedla vojaške operacije. Te so skoraj izključno potekale ponoči, ob svitu pa so se vojaki vrnili na izraelsko ozemlje. Iz vrst izraelske vojske so ob prvih takih operacijah pojasnjevali, da njihove enote v Gazi zbirajo podatke o lokaciji več kot 200 zajetih talcev in pripravljajo teren za nadaljnje kopenske vdore.

V petek zvečer pa so izraelske sile med silovitimi zračnimi napadi palestinske enklave, ki jim je sledil telekomunikacijski mrk, najavile “širitev kopenskih operacij”.

Marsikdo je v kombinaciji obstreljevanja, prekinitve internetnih povezav in vojaške napovedi videl najavo dolgo pričakovane kopenske ofenzive Izraela, na katero so vse od Hamasovega napada na Izrael namigovali tudi izraelski vojaški in državni voditelji.

Gaza
Opustošenje Gaze po izraelskem obstreljevanju, 28. 10. 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Sobota sicer ni prinesla množične ofenzive številčne izraelske vojske, vendar je na bojišču nekaj vendarle drugače. Nočni vdor izraelskih vojakov je bil sprva podoben tistim iz prejšnjih dni, le da vojska ob zori severa Gaze ni zapustila.

“Trenutno tam delujejo najboljši vojaki, ki jih podpira natančen in silovit topniški ogenj,” je okoli 18. ure po našem času dejal načelnik izraelskega generalštaba Herci Halevi in potrdil, da so izraelske sile še vedno v Gazi.

Vojaški predstavniki in obrambni minister Joav Galant so v soboto večkrat napovedali, da boj proti Hamasu vstopa v novo fazo ter da se operacije razširjajo. Vojska je na družbenem omrežju X zapisala, da kopenske enote na severu Gaze odkrivajo in uničujejo teroristične celice, odstranjujejo nastavljen eksploziv in usmerjajo obstreljevanja iz zraka.

Foro: Violeta Santos Moura/REUTERS

Zadnje poteze vojske torej nakazujejo, da Izrael prednost daje manjšim vdorom na palestinsko ozemlje. Popolna invazija je še vedno možna. Načelnik generalštaba Halevi je ne nazadnje dejal, da cilji vojne proti Hamasu zahtevajo kopensko operacijo v Gazi.

Vendar se vse bolj kažejo argumenti v prid omejenim kopenskim napadom, ki so osredotočeni na ključne osebnosti in infrastrukturo Hamasa. Analitiki namreč po navedbah N1 Zagreb verjamejo, da je bistveno poslabšanje Hamasovih vojaških zmogljivosti bolj dosegljivo kot pa popolno uničenje skupine.

Poleg tega morajo izraelske sile računati tudi na usodo več kot 200 talcev, ki jih v Gazi zadržuje Hamas. Palestinsko gibanje je pred dnevi že zatrdilo, da je v izraelskih napadih umrlo okoli 50 talcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje