Zakaj ljubljanskega prazničnega sejma ni na seznamu najboljših?

Magazin 19. Nov 202207:04 4 komentarji
veseli december, program v Ljubljani
Fotografija je simbolična (Foto: Dunja Wedam/TURIZEM LJUBLJANA)

Na seznamu najlepših božičnih sejmov, ki ga je objavil ameriški CNN, so številni takšni, ki jih radi obiščemo tudi Slovenci: zagrebški, dunajski, budimpeški ... Ni pa na seznamu našega, ljubljanskega. Za komentar smo povprašali organizatorja sejma Turizem Ljubljana, kjer so nam povedali, da po njihovem mnenju ljubljanskemu sejmu nič ne manjka.

Na seznamih najlepših prazničnih sejmov, ki jih v zadnjih mesecih leta redno objavljajo mediji, se Ljubljana redko pojavlja, mesta v naši bližini pa se skoraj brez izjeme zmeraj znajdejo na njih. Kaj ljubljanskemu prazničnemu sejmu manjka, da drugim evropskim sejmom, kot kaže, ni konkurenčen? Prav nič, menijo v Turizmu Ljubljana.

Kot je za N1 pojasnila Aleksandra Papež iz Turizma Ljubljana zaradi svoje majhnosti Ljubljana ne more privabiti toliko obiskovalcev kot nekatera druga mesta, ob tem pa se določena mesta v nasprotju z našo prestolnico aktivno trudijo priti na te sezname in se za mesto pogosto potegujejo na razpisih. Tega ljubljanski ne počne, predstavnica Turizma pa je dodala še, da jih odsotnost Ljubljane na dotičnih seznamih ne gane preveč, saj so po dveh epidemičnih letih veseli, da se lahko vrnejo k stari sejemski tradiciji v mestu.

Na vprašanje, ali v primerjavi z drugimi, bolj obiskanimi božičnimi sejmi, opažajo, kakšne pomanjkljivosti ali prostor za izboljšave ljubljanskega, prav tako odgovarjajo, da jih ne: “Nanj smo zelo ponosni in ga ne bomo spreminjali.” Na zagrebški sejem, ki ga z ljubljanskim največkrat primerjajo, po besedah Papež ne gledajo kot konkurenta: “Daleč od tega, sploh se ne ukvarjamo z drugimi.” Dodala je še, da je ljubljanski sejem z zagrebškim, ker je ta toliko večji, skoraj nemogoče primerjati.

Oglaševanju sejma ne namenjajo posebne pozornosti: v primerjavi z nekaterimi drugimi božičnimi sejmi se ljubljanskega ne oglašuje eksplicitno. Kot so nam pojasnili v Turizmu Ljubljana, oglašujejo December v Ljubljani 2022, katerega del je praznični sejem. Oglaševati so ga začeli novembra, in sicer na trgih Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije.

V najboljših letih je ljubljanski božični sejem obiskal vsak drugi Slovenec

December v Ljubljani, katerega del je tudi praznični sejem, letos poteka od 25. novembra do 8. januarja. V tem času ga je v uspešnih sezonah obiskalo okrog milijon obiskovalcev, od tega več sto tisoč iz drugih držav. Praznično Ljubljano je v najbolj uspešnih letih obiskal vsak drugi Slovenec (lani je bila situacija zaradi epidemije seveda malce drugačna). Tolikšen obisk napovedujejo tudi v tej sezoni. Seveda pa je, kot je poudarila Papež, obisk odvisen tudi od vremena, torej ne sme biti preveč deževno ali zasneženo.

Ljubljanski praznični sejem se letos odpira na isti dan kot tradicionalni prižig lučk, 25. novembra, in sicer ob 10. uri zjutraj. Na trgih in nabrežju mesta se bodo odprle sejemske hiške z obrtniškimi izdelki in slovenskimi dobrotami ter gostinske hiše in stojnice. Sejem za zdaj namerava ostati takšen, kot je bil pretekla leta. Novih projektov za zdaj ne načrtujejo, je pa letošnja sprememba to, da bo praznična vasica na novi lokaciji, ki ni v strogem središču mesta, tudi druge aktivnosti so razširili bolj proti obrobju mesta.

Najbolj pereči težavi sta za zdaj draginja in covid-19, zato bo, če bo izvedba potekala po načrtih, to že uspeh, saj vse moči vlagajo v to, da bi se tradicionalni del vrnil.

ljubljana, prazniki, božič, božični sejem
Praznična Ljubljana leta 2019 (Vir: PROFIMEDIA)

Za sofinanciranje letošnjega celotnega decembrskega programa je namenjenih 150.000 evrov proračunskih sredstev; del stroškov pokrijejo donatorji, del pa se financira iz najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu. Najemnine teh ostajajo takšne, kot so že nekaj let zaporedoma, se bo pa za najemnike zvišala cena elektrike v hiškah. Sredstva za okrasitev medtem znašajo 220.000 evrov, kar je po navedbah Turizma Ljubljana enako kot vsa leta doslej.

Sejmi sicer izvirajo z Dunaja – prvi decembrski sejem v mestu je bil omenjen leta 1298 – vendar se je tradicija skozi stoletja razširila po vsem svetu. Nekateri so postali tako priljubljeni, da so že prave turistične znamenitosti. V zadnjih letih so bili številni znani božični sejmi zaradi pandemije okrnjeni ali odpovedani, vendar se jih večina letos vrača.

Seznam CNN: najlepši božični sejmi

Spodaj si lahko preberete, kako so na CNN opisali po njihovem mnenju najlepše božične sejme.

Wiener Christkindlmarkt, Avstrija

Dunajski čarobni spektakel z vožnjo z jelenčki, velikanskim panoramskim kolesom in klasičnimi jaslicami fantastično odraža praznično vzdušje. Čeprav je v avstrijski prestolnici organiziranih približno 20 božičnih sejmov, je dunajski advent, ki poteka pred mestno hišo ali Rathausplatzem, ena najstarejših in najbolj tradicionalnih prireditev. Znamenito drevo srca, velikanski javor, okrašen z več sto bleščečimi srčki, je zelo priljubljeno med obiskovalci in odlična priložnost za fotografiranje. Na več kot 150 stojnicah ponujajo tudi okusne dobrote, kot so avstrijske klobase in medenjaki, ter domači božični punč.

DUNAJ
PROFIMEDIA

Božični sejem v Baslu, Švica

Težko je najti destinacijo, ki ustvari boljše božično vzdušje kot Švica. V večini švicarskih mest v tem letnem času potekajo adventni sejmi in vzdušje je neverjetno. Baselski adventni sejem je največji in verjetno najboljši v okolici. Razdeljen med trgoma Barfusserplatz in Munsterplatz obsega skoraj 200 čudovito okrašenih stojnic z mešanicami božičnih začimb, okraski in svečami. Za družine je na trgu Munsterplatz na voljo božični pravljični gozd, ki ponuja dejavnosti, kot so okraševanje medenjakov in sveč, zvezdna delavnica in praznični vlakec.

BASEL
PROFIMEDIA

Božični sejem v Strasbourgu, Francija

Eden najstarejših evropskih božičnih sejmov v Strasbourgu se je začel leta 1570, vendar se je od takrat precej razvil. Sejem se razprostira na več kot desetih lokacijah, vključno z delom Unescove svetovne dediščine Grande Île, ki je izjemno priljubljen trg. Mesto je osvetljeno s tisoči utripajočih božičnih lučk in prazničnih okraskov. Pred pandemijo sta božični sejem z več sto lesenimi hišicami, na katerih se prodaja vse, od okraskov in daril do lokalnega alzaškega vina, obiskala približno dva milijona ljudi na leto.

francija
PROFIMEDIA

Bruseljska zimska čudesa, Belgija

Bruselj v božičnem času zares zaživi zaradi festivala Winter Wonders (zimska čudesa), ki je bolj podoben festivalu kot sejmu. Med dejavnostmi, v katerih lahko uživate, so svetlobni in zvočni šov, drsanje na ledu in sejemske vožnje ali pa ogled približno 200 hišic, v katerih strežejo glühwein, belgijsko pivo in vaflje, ter občudujete ogromno božično drevo na trgu Grand Place.

BRUSELJ
PROFIMEDIA

Staromestni in Vaclavski trg, Praga, Češka

Če rečemo, da Praga v božičnem času zasije, je to nekoliko podcenjujoče. Glavno mesto Češke je v prazničnem obdobju prava definicija zimske dežele čudežev.

ČEŠKA
PROFIMEDIA

Staromestni trg ponuja neskončno zabavo v obliki predstav, plesnih nastopov in ustvarjalnih delavnic, medtem ko je Vaclavski trg odličen za ročno izdelana darila in domače dobrote, kot sta klobasa in kuhano vino.

Fira de Santa Llucia, Barcelona

Festival Fira de Santa Llucia, ki sega v leto 1786, se je iz enodnevnega dogodka v počastitev praznika Santa Llucia, ki je 13. decembra, razvil v tritedenski sejem. Živahni sejem, ki se odvija tik pred barcelonsko katedralo, je razdeljen na štiri različne dele.

BARCELONA
PROFIMEDIA

I Mercati Natale, Piazza Santa Croce, Firence

Na tem očarljivem trgu si lahko ogledate veliko zanimivega, vendar nič ne more biti boljše od čudovite kulise, ki jo predstavlja frančiškanska bazilika Santa Croce.

FIRENCE
PROFIMEDIA

Vsekakor pa ne manjka medenjakov, štrudlja in tradicionalnih nemških piškotov lebkuchen. Na bližnjem trgu Piazza del Duomo si lahko ogledate čudovite jaslice in impresivno božično drevo, ki se prižge 8. decembra na praznik brezmadežnega spočetja.

Advent v Zagrebu, Hrvaška

Popolnoma jasno je, zakaj je bil Zagreb v spletni anketi turističnega portala European Best Destinations že tri leta zapored izbran za najboljšo destinacijo, ko gre za božične sejme.

ZAGREB
PROFIMEDIA

Hrvaška prestolnica se v adventnem času resnično razživi. Pomislite na žive jaslice, ledene skulpture, koncerte na prostem, pop-up bare in božični tramvaj z Božičkom in njegovimi škrati.

Advent v Zagrebu ima tudi območje, namenjeno žuranju, kjer boste našli navdušene veseljake, ki plešejo na ulici, jedo ulično hrano in poslušajo glasbo v živo. Advent v Zagrebu bo potekal od 26. novembra do 7. januarja 2023.

Božič v Tivoliju, Köbenhavn, Danska

Ta danski zabaviščni park in vrt užitkov, ki naj bi bil navdih za Disneyland, je osupljiv kraj za obisk v vsakem letnem času. Vendar boste v prazničnem času težko našli tako očarljiv kraj, kot so vrtovi Tivolija.

TIVOLI
PROFIMEDIA

Z več kot 1.000 lepo okrašenimi božičnimi drevesi, ki krasijo čudovit kraj, in z vsemi mogočimi zabavnimi prireditvami, od zabavnih voženj do tradicionalne skupine Pixie Band, je to zimsko doživetje kot nobeno drugo.

Božični sejem v Talinu, Estonija

Vsakoletna prireditev v estonski prestolnici je eden od sodobnejših evropskih božičnih sejmov. Na Raekoja plats, trgu poleg mestne hiše v Talinu, je polno stojnic s tradicionalnimi estonskimi jedmi, domačim kruhom in rokodelskimi izdelki.

TALLINN
PROFIMEDIA

Za zabavo so na voljo vrtiljaki, zimska jama in Božiček, ki se pripelje na saneh z jelenčki. Letos bo božični dvonadstropni avtobus vozil obiskovalce do starega mestnega jedra, kjer bo na ogled vsaj 250 božičnih dreves, pa tudi različne svetlobne instalacije.

Božični sejem Skansen, Stockholm

V Stockholmu ne manjka božičnih sejmov, a nobeden ni bolj tradicionalen kot Skansen. Na otoku Djurgarden, v najstarejšem muzeju na prostem, je čudovita razstava švedske kulture z nekaj dodatne božične čarovnije.

SKANSEN
PROFIMEDIA

Zgodovinske hiše, ki so razstavljene v muzeju, so za to priložnost okrašene s pisanimi okraski, vse mize v muzeju pa so pripravljene za božično večerjo.

Tuomaan Markkinat, Helsinki

Ta čudoviti skandinavski božični sejem se odvija na Senatnem trgu v Helsinkih, v bližini kipa cesarja Aleksandra II. V ospredju Tuomaan Markkinata je starinski vrtiljak, pa tudi številni prodajalci na stojnicah, ki ponujajo tradicionalne božične dobrote, glogi, finsko brezalkoholno različico kuhanega vina, in izdelke domače obrti.

HELSINKI
PROFIMEDIA

Božični sejem na trgu Vörösmarty in pred baziliko svetega Štefana, Budimpešta, Madžarska

V Budimpešti sta dva glavna sejma – božični sejem pred baziliko svetega Štefana in božični sejem na trgu Vörösmarty. Prvi se odvija pred znamenito baziliko, kjer se zbirajo množice ljudi, ki si ogledajo redne 3D svetlobne predstave, ki se projicirajo na njeno fasado.

BUDIMPEŠTA
PROFIMEDIA

Poleg tega je na voljo več kot 150 stojnic, na katerih prodajalci prodajajo sladke dobrote, vino ter izdelke domače obrti. Sejem na trgu Vörösmarty je v središču mesta in vsako leto privabi več kot 800.000 obiskovalcev. Sejem na trgu Vörösmarty običajno organizira mesto. Letos pa ga bo pripravilo isto podjetje, ki organizira sejem pred baziliko svetega Štefana, zato bodo morda nastale nekatere spremembe.

Christkindlesmarkt in Gendarmenmarkt, Nemčija

Zimski ulični sejmi so že dolgo povezani z Nemčijo. V tej evropski državi so nekateri najstarejši in najbolj obiskani praznični sejmi. V glavnem mestu Berlin jih je na voljo približno 80, vendar je Gendarmenmark verjetno najbolj znan. Med Franzosischer Dom in Deutscher Dom je labirint lesenih hišk, v katerih so na prodaj pečenice, kuhano vino in medenjaki ter edinstvena božična darila.

Ponoči lahko obiskovalci uživajo v nočnih koncertih s plesnimi in glasbenimi nastopi. V Nürnbergu, drugem največjem mestu na Bavarskem, se že od 16. stoletja organizira slavni Christkindlesmarkt.

Christkindlesmarkt
PROFIMEDIA

V božičnem času je na osrednjem mestnem trgu postavljenih približno 180 stojnic, na celotnem območju pa je živahno. Trg vsako leto obiščeta približno dva milijona ljudi in je nedvomno eden od vsakoletnih vrhuncev dogajanja v Nürnbergu.

Zimska čudežna dežela v Hyde Parku, London

Zimska čudežna dežela v Hyde Parku (Hyde Park Winter Wonderland) je eden najbolj pričakovanih zimskih dogodkov v britanski prestolnici.

LONDON
PROFIMEDIA

Ta priljubljena praznična prireditev, ki se je začela leta 2005, vsako leto privabi ogromno množico ljudi zaradi več kot 200 atrakcij, vključno s 70 metrov visokim velikim panoramskim kolesom, stojnicami s kuhanim vinom in drsališčem na prostem, ki je največje v Združenem kraljestvu.

Zimska vasica Distillery, Toronto

Zimska vasica Distillery (Distillery Winter Village), prej znana kot božični sejem v Torontu, je intimna in očarljiva podoba tradicionalnega evropskega prazničnega sejma.

V zgodovinskem okrožju Distillery District so postavljene hišice na prostem in stojnice s hrano, sliši se petje božičnih pesmi, organiziran je lov na medenjake in postavljeno 15-metrsko božično drevo.

TORONTO
PROFIMEDIA

Zimska vasica v Bryant Parku, New York

Znameniti sejem na prostem Winter Village at Bryant Park z več kot 150 po meri oblikovanimi hiškami in 1.500 kvadratnih metrov velikim drsališčem na prostem, ki je brezplačno na voljo, če imate svoje drsalke, je čudovito doživetje.

NEW YORK
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje