Zakaj polarni medvedi niso več tako pogosti simbol podnebnih sprememb

Svet 15. Nov 202319:57 0 komentarjev
Polarni medved
Foto: PROFIMEDIA

Nekdaj so fotografije polarnih medvedov veljale za simbol problema podnebnih sprememb. Zakaj danes ni več tako?

Pogosto pretresljive fotografije polarnih medvedov že nekaj časa niso več dominantni simbol podnebnih sprememb, v prispevku za BBC Earth zapiše novinarka Frankie Adkins. Ob vsesplošni uporabi fotografij polarnih medvedov za predstavljanje grožnje, ki jo življenju na Zemlji predstavljajo podnebne spremembe, se je namreč pojavilo vprašanje, ali tovrstne fotografije in posnetki odražajo realno podobo tega, kar se dogaja.

Fotografije polarnih medvedov, ki so pred leti dobile zares veliko pozornosti, so postale tarča kritik, da so preveč “oddaljene” (s tem pa se oddaljuje tudi grožnja podnebnih sprememb), okrepili pa so se pozivi, da mora biti reprezentacija podnebnih sprememb bolj raznolika. Mediji so tako prispevke o podnebnih spremembah začeli opremljati s fotografijami in posnetki ekstremnega vremena, kot so vročinski valovi, suše in tajfuni, saj so ti ljudem bližje, še piše BBC Earth.

Leta 2017 sta bila v mediju National Geographic objavljena fotografija in posnetek polarnega medveda v zelo slabem stanju s pripisom: “Tako izgledajo podnebne spremembe”. Podoba sestradanega medveda, ki sta ga v objektiv ujela Cristina Mittermeier in Paul Nicklen, je nemudoma postala svetovna senzacija.

Ker pa bi bil vzrok za slabo zdravstveno stanje medveda lahko tudi bolezni, se je National Geographic po objavi potegnil nazaj in dejal, da so s povezovanjem umirajočega medveda in podnebnih sprememb “šli predaleč”.

Polarni medved
Foto: PROFIMEDIA

Ob tem seveda ni vprašanje, da so v času globalnega segrevanja ozračja taljenje ledu in njegove posledice (tudi za medvede) pereč problem, temveč se je, kot že rečeno, pojavila dilema, ali fotografije polarnih medvedov dejansko povedo celotno zgodbo podnebnih sprememb.

Michael Pritchard, fotograf iz britanskega fotografskega združenja Royal Photographic Society je opozoril, da moramo vselej razmišljati o kontekstu, v katerem je bila fotografija narejena, “kako je bila posneta in zakaj”. “Pravijo, da fotografija nikdar ne laže. No, pravzaprav lahko pove zelo drugačno zgodbo od realnosti,” je poudaril.

Prav tako je dodal, da so polarni medvedje videti “ljubko in prikupno”, v ljudeh vzbudijo čustva, da potem donirajo denar ali pa postanejo bolj ozaveščeni. “Če bi uporabili ribo ali dvoživko, to ne bi bilo tako priljubljeno.”

Polarni medved
Foto: PROFIMEDIA

“Podnebne spremembe so zdaj blizu. Moramo najti druge načine, da pritegnemo pozornost nanje,” pa je po navedbah BBC Earth dejala dr. Kate Manzo, ki na britanski Univerzi v Newcastlu predava o komunikaciji podnebnih sprememb. Po njenih besedah je namreč nemogoče predstavljati globalni problem, ki ima lokalne učinke, z enim simbolom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!