Zakaj potomci letečih žab spominjajo na živalski iztrebek?

Magazin 16. Okt 202318:28 0 komentarjev
južnoazijski potomec žabe, ki izgleda kot iztrebek
Primer južnoazijske žabe je prvo eksperimentalno raziskovanje vretenčarja, ki se maskira kot živalski iztrebek. (Foto: Samantha Cloer/ Tiergarten Schönbrunn)

Mladi potomci južnoazijske žabe imajo nenavaden barvni vzorec, ki spominja na živalski iztrebek. Na ta način se žabe lažje skrijejo pred plenilci, ugotavlja nedavno objavljena študija.

Mladi potomci Wallaceove leteče žabe imajo nenavaden rdeč vzorec z majhnimi belimi pikami. Mlade žabe so na ta način opazne, ampak delujejo neužitno, je ocenila raziskovalka dunajske univerze Susanne Stückler.

Ekipa raziskovalcev je rezultate študije utemeljila ne poskusu, ki so ga izvedli v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn.

Kako so prišli do rezultatov?

Svojo domnevo so testirali v tropski hiši dunajskega živalskega vrta, kjer bivajo tudi različni leteči plenilci, ki so znani po tem, da s pomočjo vida iščejo svoj plen, piše v študiji, ki so jo objavili v znanstveni reviji Behavioral Ecology and Sociobiology.

Z nastavljanjem žabjih modelov v različnih barvah so ugotovili, da je bila nevarnost, da postanejo plen, večja za rdeče kot zelene žabe. Se je pa ta razpolovila, če so imele rdeče žabe na sebi tudi bele pike.

“Ugotovili smo, da nenavadni barvni vzorec mladičev najverjetneje deluje, kot da gre za živalske iztrebke,” so ugotovili znanstveniki. Ocenili so, da gre za strategijo proti plenilcem, saj se tem zdi, da gre za nekaj neužitnega.

“Po naših informacijah gre za prvo eksperimentalno raziskovanje vretenčarja, ki se maskira kot živalski iztrebek,” so dodali.

Pri žabi po enem letu bele pike izginejo, ko počasi odrašča, pa se razvije njena značilna smaragdno zelena barva.

leteče južnoazijske žabe leteče južnoazijske žabe
Foto: Daniel Zupanc
leteče južnoazijske žabe leteče južnoazijske žabe
Foto: Daniel Zupanc

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!