Zakaj so si nemški nogometaši na skupni fotografiji prekrili usta?

Svet 23. Nov 202221:23 3 komentarji
Sputnik/Profimedia

Nemški nogometaši so si na skupinski fotografiji s svetovnega prvenstva v Katarju z rokami prekrili usta.

Nogometaši nemške reprezentance so si na skupinski fotografiji, ki je nastala, preden so se na svetovnem prvenstvu pomerili proti Japonski, usta prekrili z rokami. Pri tej gesti so sodelovali vsi njihovi igralci, trenutek pa je ovekovečilo na desetine fotografov na igrišču, piše Reuters.

Svetovna nogometna organizacija Fifa je namreč sedmim evropskim ekipam zagrozila s sankcijami, če bodo na igrišču nosile trak “OneLove”. Ta simbolizira strpnost in raznolikost ter je proti diskriminaciji.

Je pa trak nosila nemška notranja ministrica Nancy Faeser, ki je na tribuni sedela ob predsedniku Fife Gianniju Infantini. Že pred tem je bila ministrica kritična do Fifine poteze, češ da je grožnja s sankcijami napaka. “V današnjih časih je nerazumljivo, da Fifa ne želi, da bi se ljudje odkrito zavzemali za toleranco in proti diskriminaciji. To ne sodi v naš čas in ni primerno do ljudi,” je dejala po poročanju Reutersa.

Nancy Faeser, Gianni Infantino
Profimedia

Nemška nogometna zveza (DFB) pa je sporočila: “Želeli smo uporabiti naš trak, da bi se zavzeli za vrednote, ki jih gojimo v nemški reprezentanci: raznolikost in medsebojno spoštovanje.”

“Ni šlo za politično izjavo – o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti samoumevno, vendar še vedno ni tako. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno. Prepoved traku je tako, kot da bi nam odvzeli glas. Za svojimi stališči stojimo,” so še dodali.

Homoseksualnost je v Katarju nezakonita.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje