“Zaprite Azovstal tako, da ne bo mogla pobegniti niti muha”

Svet 21. Apr 202218:59 > 21:11 3 komentarji
azovstal
Alexander Ermochenko/REUTERS

Za enega izmed ključnih korakov ruske invazije na Ukrajino velja prevzem nadzora nad Mariupolom. Ruske sile nadzorujejo večji del mesta, ukrajinske sile pa branijo le še jeklarno Azovstal. Po dnevih bombardiranja se zdi, da je Rusija spremenila taktiko. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč ukazal preklic napada in naročil zaprtje na način, da ne bo mogla pobegniti niti muha. Poleg ukrajinskih marincev so v jeklarni tudi borci kontroverznega Azova, v tovarni pa naj bi zaklonišče poiskalo tudi več civilistov. Ali bo ta ruska poteza povzročila predajo ukrajinskih borcev ali pa se jim bo uspelo iz jeklarne rešiti, bo pomembno ne le vojaško, ampak tudi za ukrajinsko moralo.

Prevzem nadzora nad pristaniškim mestom Mariupol je dolgo veljal za ključni korak v ruskem napadu na Ukrajino. Rusija bi s prevzemom nadzora nad Mariupolom namreč ustvarila kopenski most med vzhodno regijo Donbas in polotokom Krim, ki si ga je priključila 2014. Večji del mesta nadzoruje Rusija, ukrajinski borci branijo le še jeklarno Azovstal, tik ob Azovskem morju.

“Zaprite območje tako, da ne bo mogla pobegniti niti muha”

Po nenehnem bombardiranju jeklarne je Rusija zdaj spremenila taktiko: namesto da bi osvojila jeklarno, bo ukrajinske borce izstradala. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč obrambnemu ministru Sergeju Šojgu na televizijskem srečanju ukazal preklic napada na tovarno. Naročil je, da ruskim vojakom treba plezati v zaklonišča v tovarni. “Preostale ukrajinske bojne enote so se zabarikadirale na območju industrijskega kompleksa jeklarne Azovstal,” je Putin povedal Šojgu. “To industrijsko območje zaprite tako, da ne bo mogla pobegniti niti muha,” je naročil Putin.

“Azovstala ne morejo zasesti”

Rusija se je blokado tovarne odločila, ker je ne more zavzeti s silo, je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. “Azovstala s silo ne morejo zavzeti. Tam so utrpeli velike izgube, še vedno ga nadzorujejo branilci,” je povedal.

V Putinovi napovedi vidi vodja bataljona Azov Maksym Zhorin priznanje poraza. “Azovstala ne morejo zasesti,” je povedal za BBC. Deset kvadratnih metrov velika jeklarna je labirint predorov in delavnic, ki branilcem zagotavljajo prednost. Uradnik separatistične Ljudske republike Doneck Yan Gagin je za rusko tiskovno agencijo RIA povedal, da je pod tovarno “v bistvu drugo mesto”. Pod tovorno so zgradili zaklonišča. Obnovili so jo namreč v 40. letih in po izkušnji z drugo svetovno vojno najprej zgradili zaklonišče, nato pa nad njimi jeklarno.

azovstal
Googlemaps

Pozivi k evakuaciji civilistov

Pred vojno je bilo v tovarni zaposlenih več kot 10.000 ljudi, piše Radio Free Europe. Številni med njimi naj bi ob napadu zavetje poiskali prav v teh zakloniščih. Koliko civilistov ostaja v jeklarni, ni znano. Nekdanji poveljnik Azova Maksym Zhorin je za BBC povedal, da naj bi bilo v podzemnih hodnikih več kot 2.000 civilistov, kar je po njegovih navedbah “veliko več” kot drugod po mestu. Trditve ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je danes pozvalo k nujni evakuaciji ljudi z območja tovarne Azovstal v Mariupolju. Poudarili so, da so razmere v tovarni “obupne”. Ukrajinci ne zaupajo ruskim silam, bojijo se, da bodo deportirani, ubiti. Nujno je treba vzpostaviti humanitarni koridor iz tovarne Azovstal z zagotovili, da bodo ljudje varni,” je ukrajinsko zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju. Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je sporočil, da danes niso možne evakuacije civilistov, saj ni premirja, ki bi omogočilo varno evakuacijo.

Mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Obleganje Mariupola je trajalo tedne, zaradi nenehnega obstreljevanja pa so prebivalci v mestu ostali brez hrane in zdravil. Mesto je skoraj popolnoma uničeno, po ocenah je uničenih 90 odstotkov vseh zgradb in infrastrukture. Številni poskusi evakuacije so propadli, tudi včerajšnji ni bil tako uspešen, kot so upali. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je pozvala k vzpostavitvi humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov, ujetih v Mariupolu. Kljub pozivu, naj se na varno odpelje 6.000 žensk, otrok in starejših, so mesto včeraj zapustili le štirje avtobusi. Danes pa je več kot 200 prebivalcev čakalo avtobuse, a ti na dogovorjena mesta po zadnjih informacijah niso prispeli.

V južno ukrajinskem mestu Mariupol sta dve veliki tovarni za obdelavo kovin. Železarno in jeklarno Illich so ruske sile zavzele sredi aprila, videti je, da je utrpela znatno škodo, piše Radio Free Europe.

Kdo so borci, ujeti v Azovstalu?

V Azovstalu je ostala 36. brigada marincev. Njen poveljnik Sergij Volina je dejal, da se njegove enote ne bodo predale. Prosil je za mednarodno pomoč za 500 ranjenih vojakov ter na stotine žensk in otrok, ki se po njegovih besedah z njimi skrivajo v jeklarni. Pripadnika te brigade sta bila tudi Britanca Aiden Aslin in Shaun Pinner, ki so ju prejšnji teden zajele ruske sile.

V jeklarni pa je tudi enota bataljona Azov – nekdaj paravojaške in skrajno desne (neonacistične) grupacije, ki je danes del ukrajinske nacionalne garde. Rusija, spomnimo, svojo vojaško operacijo v Ukrajini utemeljuje z dvema ciljema, demilitarizacijo in onesposobljenjem skrajnih nacionalistov. Po ocenah je v jeklarni okoli 900 njihovih borcev. Marinci so se prejšnji teden v Mariupolu združili z bataljonom Azov.

Koliko ukrajinskih vojakov je v tovarni, ni znano. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je dejal, da je v jeklarni ostalo več kot 2.000 vojakov.

Zmaga ima tako strateški kot simbolni pomen

Če tovarna ostane v ukrajinskih rokah, to Rusom odvzame možnost razglasitve popolne zmage v Mariupolu. Zmaga v mestu ima tako strateški kot simbolni pomen. Po nekaterih informacijah naj bi Rusija v mestu na dan zmage 9. maja, ko obeležujejo zmago v drugi svetovni vojni, načrtovala parado. Ali bo ruska poteza povzročila predajo ukrajinskih borcev ali pa se jim bo uspelo iz jeklarne rešiti, bo pomembno ne le vojaško, ampak tudi za ukrajinsko moralo.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Arestovič je sicer rusko potezo na brifingu razložil z dejstvom, da je Rusija del svojih sil iz Mariupola premaknila na sever, da bi dosegla glavni cilj – napredovanje v Lugansku in Donecku.

Azovstal
MARIUPOL CITY COUNCIL/REUTERS

Ruski uradniki pa trdijo, da bodo tovarno kmalu prevzeli. “Še pred kosilom bo Azovstal popolnoma pod nadzorom ruskih sil,” je v sredo povedal čečenski vojskovodja Ramzan Kadirov. Putinov ukaz bi lahko pomenil, da bodo ruske sile počakale, da se Ukrajinci predajo, ko jim zmanjka hrane ali streliva. Bombardiranje bi se lahko nadaljevalo, piše Guardian.

Taktiko pa bi Rusija lahko spremenila tudi zaradi naraščajočega števila žrtev. Prejšnji teden je potonila križarka Moskva, Rusija pa še ni objavila števila žrtev, je spomnil Guardian. Putinov javni poziv k zaščiti življenj vojakov lahko kaže na skrb, da bi Kremelj deloval preveč brezbrižno. Putinovi javni nastopi so skoraj vedno posledica meritev javnega mnenja, je poudaril Leonid Volkov, zaveznik zaprtega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje