Zaradi delte v ZDA narašča število okuženih otrok

Koronavirus 09. Avg 202108:34 > 09:49 0 komentarjev
Otroci
Emily Elconin/REUTERS

Agresivnejša različica koronavirusa delta povečuje tudi število okužb, bolezni in smrti med otroki v ZDA. V bolnišnice sprejmejo povprečno 200 otrok na dan, kar je več kot 70 hospitalizacij več od prejšnjega povprečja.

V zadnjem tednu julija je število novih okužb otrok, mlajših od 12 let, v primerjavi s tednom prej naraslo za 85 odstotkov z manj kot 40.000 na skoraj 72.000. Število potrjenih okužb med otroki je sicer še vedno nižje od števila potrjenih okužb med odraslimi.

Odkar je kot prevladujoča različica koronavirusa delta zamenjala alfo, so novi primeri okužb pri otrocih do 17 let skočili za 84 odstotkov. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v zadnjem letu dni v bolnišnice zaradi koronavirusa sprejeli 45.000 otrok, starih do 17 let. Zdaj jih sprejemajo povprečno po 200 na dan, kar je več kot 70 na dan več.

Doslej je od izbruha pandemije covida-19 v ZDA umrlo 520 otrok, okužilo pa se jih je več kot 4,2 milijona. Glede na skupno število mrtvih (617.000) to ni veliko, vendar pa je to dvakrat več, kot jih na leto umre zaradi navadne gripe.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000.

Novo šolsko leto, cepiva za mlajše od 12 let še niso registrirana

Pristojni opozarjajo pred še hitrejšim širjenjem okužb med mladimi, po delih ZDA se namreč že začenja novo šolsko leto. Ker nobeno cepivo proti covidu-19 za mlajše od 12 let še ni dobilo zelene luči za uporabo, zdravstveni strokovnjaki priporočajo maske. CDC jih v zaprtih javnih prostorih priporoča za otroke od drugega leta starosti, konservativni politiki pa nošnji mask ostro nasprotujejo.

Otroci
David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Za najstnike, stare od 12 do 17 let, je doslej začasno dovoljenje dobilo le cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, za mlajše od 12 let pa so potrebne daljše študije, saj ni povsem jasno, ali potrebujejo manjše odmerke kot odrasli, morda le en odmerek. Pfizer pričakuje, da bo imel podatke o testiranju cepiva pri starih od pet do 11 let v septembru, še kasneje jeseni ali pozimi pa za stare od dveh do štirih let.

Večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, sicer nima simptomov ali pa so ti zelo blagi. Vendar se ti z delto krepijo. Doslej so v ZDA pri otrocih potrdili skoraj 4.200 primerov tako imenovanega sindroma MIS-C ali sindroma multisistemskega vnetja, zaradi katerega ostajajo v bolnišnicah po več tednov ali mesecev. Zaradi tega sindroma je v ZDA doslej umrlo najmanj 37 otrok.

Predsednik ZDA Joe Biden je že uvedel obvezno cepljenje za zvezne uslužbence. Obvezno cepljenje ali redno testiranje ter druge ukrepe za tiste, ki se nočejo cepiti, uvajajo tudi zasebna podjetja in šole. Vendar pa so nasprotniki cepljenja že vložili tožbo na vrhovnem sodišču ZDA zaradi obveznega cepljenja, ki ga je za profesorje in študente uvedla Univerza Indiane.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!