Zaradi dvojnega britanskega agenta verjetno več mrtvih kot rešenih

Svet 08. Mar 202420:28 0 komentarjev
Stakeknife
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi dejanj dvojnega britanskega agenta, ki se je infiltriral v Irsko republikansko armado (Ira), je verjetno umrlo več ljudi, kot jih je rešil, je razvidno iz danes objavljene neodvisne preiskave.

V njej so še odkrili, da so britanske varnostne sile pogosto vedele za načrtovane ugrabitve in umore, a ni uspelo njim zaščititi ljudi.

Ira je bila odgovorna za več kot polovico 3.500 mrtvih med tremi desetletji konflikta na Severnem Irskem, ki se je končal s podpisom velikonočnega sporazuma leta 1998. Zaradi suma napak s strani britanskih varnostnih sil pa so sprožili preiskavo, poimenovano Operacija Kenova. Pod drobnogled so vzeli 101 umor in ugrabitev, ki so jih povezali s posebno Irino enoto, ki jo je vodil britanski dvojni agent.

Odkrili so, da britanskim varnostnim silam ni uspelo preprečiti več umorov, ki so se zgodili, čeprav so varnostne sile vedele za grožnjo. Prav tako pred sodnika niso prevedli odgovornih, zaradi česar so lahko ponovili svoje zločine. V več kot 200-stranskem začasnem poročilu niso razkrili identitete agenta, imenovali so ga le pod njegovim vzdevkom Stakeknife. Izpostavili so, da so bila pričevanja varnostnih sil, da je s svojimi informacijami rešil več sto življenj, pretirana. Bolj verjetno je namreč, da je rešil okoli ducat življenj.

“Glede na to, kaj sem videl, je verjetno to vodilo v več izgubljenih življenj kot rešenih,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil Jon Boutcher, ki je vodil preiskavo do lanskega leta, ko je prevzel vodenje severnoirske policije.

Operacijo Kenova so sprožili leta 2016, da bi preučili zločine, ki so jih povezali s Stakeknifeom in vlogo varnostnih sil, tudi britanske obveščevalne MI5. Stakeknife je vodil posebno enoto za mučenje in zasliševanje domnevnih ovaduhov britanskim varnostnim silam.

V okviru preiskave so podali več priporočil oblastem, med njimi pregled politike, ki preprečuje identifikacijo agentov, vpletenih v številne zgodovinske primere v obdobju severnoirskem konfliktu. Poročilo prav tako britansko vlado in vodstvo severnoirskih republikancev poziva, naj se opravičijo, poroča BBC.

Severnoirska premierka Michelle O’Neill iz republikanske stranke Sinn Fein, ki je nekoč veljala za politično krilo Ire, se je že opravičila svojcem vseh, ki so umrli v konfliktu. “Žal mi je za vsako izgubljeno življenje,” je dejala in dodala, da se odgovornosti za trpljenje in bolečino ne morejo izogniti niti zagovorniki irske enotnosti niti katera koli druga stran v konfliktu.

Poudarila je, da je zdaj predstavnica nove generacije, ki se je od konflikta oddaljila, in tudi britansko vlado pozvala, naj se opraviči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski minister za Severno Irsko Chris Heaton-Harris je medtem dejal, da poročilo vsebuje “več konkretnih, zelo resnih obtožb, ki jih bodo preučila sodišča”. “Ne bi bilo prav, da bi vlada komentirala vsebino vmesnega poročila do zaključka sodnega postopka v zvezi z njim,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!