Zaradi najbolje prodajanega artikla v trgovinah na Otoku v skrbeh tudi premier

Svet 16. Dec 202312:20 0 komentarjev
Prodajalna elektronskih cigaret v Veliki Britaniji
Foto: PROFIMEDIA

Izdelki za uparjanje oziroma elektronske cigarete so bili v Združenem kraljestvu letos že drugo leto zapored najhitreje rastoča kategorija v trgovinah z živili, medtem ko je prodaja cigaret, cigar in razsutega tobaka močno upadla.

V Združenem kraljestvu se je prodaja izdelkov za elektronsko kajenje oziroma “vaping” leta 2023 povečala za 897,4 milijona funtov (ali 1,04 milijarde evrov), kažejo podatki tržnih raziskovalcev NIQ in The Grocer.

Najhitreje rastoči izdelek v državi je bila blagovna znamka uparjalnih naprav Lost Mary, ki je svojo prodajo v primerjavi z lanskim letom povečala za 310,6 milijona funtov (361,3 milijona evrov).

Britanci so sicer kupovali več izdelkov za uparjanje, medtem ko je prodaja cigaret, cigar in razsutega tobaka padla za 849,1 milijona funtov (987,8 milijona evrov).

Oktobra je britanska vlada predlagala prepoved kupovanja cigaret vsem, rojenim po letu 2008, s čimer želijo po besedah premierja Rishija Sunaka postopoma popolnoma izkoreniniti kajenje med mladimi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je minuli teden vlade pozvala, naj elektronske cigarete in uparjalnike z davčnega in zdravstvenega vidika obravnavajo podobno kot običajne tobačne izdelke ter v tobačnih in nikotinskih izdelkih prepovedo arome. Slovenska vlada je predlog zakona, ki arome prepoveduje, sprejela že prejšnji mesec. Po tem, ko bo predvidoma leta 2025 zakon začel veljati, bodo v Sloveniji v vseh ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah tako prepovedane vse arome, razen arome tobaka in arome mentola.

Na drugem mestu prodaje živil v Združenem kraljestvu so bile športne in energijske pijače, prodaja se je povečala za 390,1 milijona funtov (453,8 milijona evrov).

Nekatere najhitreje rastoče kategorije živilskih izdelkov v letu 2023 so bile posledica inflacije, so opozorili iz NIQ. Prodaja mleka, sira, svežega mesa in perutnine se je denimo znatno povečala v vrednosti, ne pa tudi v količini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!