Zaradi nasilja v parlamentu nove zaporne kazni

Svet 26. Jul 202118:45 0 komentarjev
Severna Makedonija
PROFIMEDIA

V Severni Makedoniji so danes v povezavi z nasilnim vdorom v parlament leta 2017 na najmanj šest let zapora obsodili nekdanjega predsednika parlamenta Trajka Veljanoskega, bivšega ministra za promet Mileta Janakieskija, bivšega ministra za delo Spira Ristovskega in bivšega direktorja tajne službe Vladimirja Atanasovskega.

V vdoru protestnikov v parlament 27. aprila 2017 je bilo poškodovanih več poslancev, med njimi takratni opozicijski voditelj Zoran Zaev. Protestniki, ki so podpirali konservativno VMRO-DPMNE, so namreč nasprotovali predlagani koaliciji med socialdemokrati Zaeva in albansko manjšino, v kateri so videli grožnjo narodni enotnosti.

Glede na odločitev sodišča je nekdanji predsednik parlamenta namerno zavlačeval sejo, medtem ko sta bila Janakieski in Ristovski v stiku z množico zunaj parlamenta. Sodišče je obsodilo tudi Atanasovskega, ki je organiziral, da so v bližini parlamenta dostavili avtomobil z orožjem.

Veljanoski je bil obsojen na šest let in pol zapora, bivša ministra na šest let in tri mesece, Atanasovski pa bo moral za zapahi preživeti šest let.

Sodnik Ile Trpkov je danes dejal, da so obsojeni skupaj organizirali in materialno podprli množične proteste, ki so se zaostrili v vdor v parlament. Vse so obsodili zaradi spodkopavanja ustavnega reda države. Na to se še lahko pritožijo.

Tožilstvo je vpletenost v napad očitalo tudi nekdanjemu premierju Nikoli Gruevskem, ki pa je po izreku dveletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja zbežal na Madžarsko, kjer so mu odobrili politični azil.

Že pred tem je med drugim leta 2019 sodišče v Skopju na skupno 211 let zapora obsodilo 16 ljudi, ki so bili vpleteni v napad na parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!