Zaradi nerešenih pravnih vprašanj za nedoločen čas preloženo sojenje Trumpu

Svet 08. Maj 202407:26 1 komentar
donald trump
Foto: Mary Altaffer/REUTERS

Začetek sojenja nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu glede odtujitve zaupnih dokumentov je preloženo za nedoločen čas.

Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon je v torek začetek sodnega procesa proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu preložila za nedoločen čas, poročajo ameriški mediji. Sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trump, je kot razlog preložitve navedla nerešena pravna vprašanja.

Zaradi odločitve sodnice je malo verjetno, da se bo sojenje začelo pred predsedniškimi volitvami v novembru. Sprva je bil začetek sodnega procesa predviden za 20. maj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je obtožen, da je po izteku mandata predsednika leta 2021 s seboj nepooblaščeno odnesel kup zaupnih dokumentov, nato pa jih ni hotel vrniti vladi. Bivši predsednik ZDA sicer računa, da bo letos ponovno izvoljen, nakar bi prihodnje leto ob nastopu položaja odpustil posebnega tožilca Jacka Smitha in končal kazenski postopek na Floridi kakor tudi v Washingtonu, kjer ga Smith preganja zaradi spodnašanja izida volitev 2020 in spodbujanja privržencev k napadu na kongres.

Iz istega razloga preganjajo Trumpa tudi na državni ravni v Georgii, kjer se proces še ni začel. Trenutno pa v New Yorku poteka sodni proces zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels. Trump se v primeru obsodbe v New Yorku in Georgii ne bo mogel izogniti posledicam, četudi bo izvoljen na položaj predsednika ZDA, ker ga preganjajo po državnih zakonodajah in se ne bo mogel pomilostiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje