Zaradi netočne vremenske napovedi madžarska vlada odpustila glavna meteorologa

Svet 22. Avg 202221:37 3 komentarji
nevihte
Alen Milavec/BOBO

Madžarska vlada je danes odpustila vodjo državne meteorološke agencije in njenega namestnika, in sicer dva dni po tem, ko so zaradi napovedi slabega vremena oziroma neviht in močnega vetra prestavili velik ognjemet, načrtovan ob madžarskem državnem prazniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovics, v čigar pristojnost spada državna meteorološka agencija, je vodjo agencije Kornelijo Radics in njenega namestnika Gyulo Horvatha razrešil s položajev, so sporočili z ministrstva, ki pa ni podalo pojasnila.

Odločitev ministra so sporočili dan po tem, ko so madžarski provladni mediji kritizirali meteorološko agencijo, ki je napovedala nevihte in močne sunke vetra, zaradi česar je bil ognjemet v soboto odpovedan. Spletni časnik Origo je zapisal, da je agencija podala zavajajoče informacije o obsegu slabega vremena, kar je zavedlo operativno skupino, odgovorno za varnost.

Madžarska meteorološka agencija se je v nedeljo za napačno vremensko napoved sicer opravičila in navedla “dejavnik negotovosti, ki je neločljivo povezan s stroko”, poroča AFP.

Ognjemet, ki ga je madžarska vlada napovedovala kot največjega v Evropi in s katerim naj bi počastili madžarski državni praznik, so prestavili na konec tega tedna. Opozicija je sicer že pred tem pozvala k njegovi odpovedi in ga označila za nekoristno zapravljanje denarja v času, ko se država sooča z gospodarskimi težavami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje