Zaradi obilnih padavin izredne razmere na Hrvaškem

Svet 17. Sep 202214:11
Delite:
Poplave na Hrvaškem
Foto: Katarina Brečić/N1

Tudi na Hrvaškem se od petka spopadajo s posledicami silovitega deževja. Vodostaji nekaterih rek so namreč nevarno narasli in tudi prestopili bregove. Največ skrbi povzroča reka Kolpa s pritoki, poročajo hrvaški mediji. Nevarno narašča pa tudi vodostaj reke Sava pri Zagrebu.

Zaradi obilnih padavin v zgornjem toku reke Kolpe na območju Gorskega kotarja, ki so se začele v petek in se danes nadaljujejo, je vodostaj reke hitro narasel, zaradi česar obstaja nevarnost poplav. Gladina še naprej narašča, vrhunec naj bi dosegla v noči na nedeljo, opozarjajo hrvaške oblasti.

Potem ko so v Gorskem kotarju izredne razmere razglasili že v petek, hrvaška tiskovna agencija Hina danes izpostavlja predvsem zaskrbljujoče razmere v Karlovcu, ki se mu zdaj približuje vodni val z zgornjega toka Kolpe. V mestu zato potekajo priprave na obrambo pred poplavami, pristojni pa prebivalce pozivajo k previdnosti. Na pomoč so jim že priskočili tudi gasilci iz drugih delov Hrvaške.

Napeto je tudi v območju Ogulina jugozahodno od Karlovca, kjer bregove prestopa reka Dobra, zaradi česar je na več mestih prekinjen promet. V Ogulinu so sicer v petek zabeležili absolutni dnevni rekord v količini padavin, odkar obstajajo redne meritve.

V Gorskem kotarju so medtem zabeležili rekordno dnevno količino padavin za mesec september. V Brodu na Kolpi naj bi bili prizori po pisanju portala index.hr apokaliptični. V samo nekaj urah je vodostaj Kolpe tam narasel za kar štiri metre. Več vasi je bilo odrezanih od sveta, številne ceste so bile neprevozne.

Nevarno narašča tudi vodostaj Save pri Zagrebu. Na nekaterih predelih – pri Mostu svobode in Mostu mladosti v hrvaški prestolnici – je reka že prestopila bregove.

Na hrvaški obali pa se spopadajo s hudo burjo, ki piha v sunkih nad sto kilometrov na uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar