Zaradi objav o vojni v Ukrajini ruski najstnici grozi zapor

Svet 30. Jan 202309:10 3 komentarji
Olesja Krivcova
Natalija Krivcova

Ruski najstnici grozi večletna zaporna kazen, ker je v objavah na družbenih omrežjih kritizirala vojno v Ukrajini.

Olesja Krivcova ima na enem gležnju tetovažo, ki nasprotuje režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina, na drugem pa sledilno zapestnico, ki spremlja vsak njen korak.

Devetnajstletnica iz ruske regije Arhangelsk je namreč v hišnem priporu, saj je obtožena diskreditiranja ruske vojske in upravičevanja terorizma z objavami na družbenih omrežjih. Krivcovo so ruske oblasti uvrstile na seznam teroristov in skrajnežev, na katerem so tudi IS, Al Kaida in talibani.

Najstnica je namreč oktobra na Instagramu objavila zgodbo o eksploziji na Krimskem mostu, v kateri je kritizirala Rusijo zaradi invazije na Ukrajino. Obtožena je tudi diskreditacije ruske vojske, saj je v študentskem klepetu na ruskem družbenem omrežju VK objavila do vojne kritično objavo.

Trenutno je Olesja Krivcova v hišnem priporu v stanovanju mame v kraju Severodvinsk. Prepovedali so ji dostop do svetovnega spleta in uporabo drugih orodij za komuniciranje.

“Olesjin primer ni prvi in tudi ne zadnji,” je za CNN povedal njen odvetnik Aleksej Kičin. Krivcovo lahko kaznujejo z do tremi leti zapora zaradi diskreditacije ruske vojske in do sedmimi leti zapora zaradi upravičevanja terorizma. Vendar njen odvetnik upa, da bo morala plačati le denarno kazen.

Drugi prekršek se spremeni v kazenski postopek

OVD-Info, neodvisen ruski projekt za nadzor človekovih pravic, navaja, da je Rusija lani začela najmanj 61 postopkov zaradi upravičevanja terorizma na spletu. Kazen je bila izrečena v 26 primerih.

Olesja Krivcova
Natalija Krivcova

Mama Olesje Natalija Krivcova meni, da želi vlada s kaznovanjem njene hčere dati javnost vzgled. “Živimo v regiji Arhangelsk, ki je velika, vendar oddaljena od centra. V Arhangelsku ni več protestov, zato poskušajo zadušiti vse, kar je ostalo,” je povedala.

Tokrat Olesja Krivcova ni prvič v navzkrižju z oblastmi, ker je javno izrazila svoja stališča. Maja lani so jo kaznovali zaradi diskreditacije ruske vojske s širjenjem protivojnih plakatov. Ko je bila oktobra ponovno obtožena zaradi diskreditacije ruske vojske na družbenih omrežjih, so stvari postale resnejše. Ponovna kršitev po istem členu se namreč po Kičinovih pojasnilih prelevi v kazenski postopek.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

“Ima velik občutek za pravičnost, kar ji otežuje življenje. To, da ne more biti tiho, je zdaj v Rusiji velik greh,” je povedala njena mati.

Grozili so ji s kladivom

Po besedah Natalije Krivcove je policija 26. decembra vdrla v stanovanje, kjer je živela z možem Iljem, in mlade prisilila, da so se z obrazi navzdol ulegli na tla. Grozili naj bi jim s kladivom in dejali, da gre za pozdrav skupine Wagner.

Olesja Krivcova
Natalija Krivcova

“Olesja je bila zelo prestrašena, ker je videla posnetek, v katerem so zapornika ubili s kladivom,” je povedala njena mati. V mislih je imela posnetek, v katerem so plačanci skupine Wagner, ki aktivno novači zapornike, s kladivom ubili nekdanjega obsojenca Jevgenija Nužina, ko je poskušal pobegniti z delovnega mesta.

“Država ima čudno politiko: zaporniki gredo v vojsko, otroci pa v zapor,” je rekla njena mama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje