Zaradi pomanjkanja darovalcev bo Hrvaška uvažala spolne celice

Svet 03. Jun 202311:53 0 komentarjev
Semenčice
Profmedia

Na Hrvaškem bodo začeli uvažati spermo in jajčne celice iz držav Evropske unije. Vse od leta 2012, odkar država omogoča darovanje spolnih celic, se za darovalca ni javil prav nihče, zato se Hrvaška obrača na pomoč k licenciranim bankam drugih evropskih držav. Postopek za uvoz spolnih celic pa je enak postopku transplantacije organov.

Hrvaška zaradi pomanjkanja domačih darovalcev načrtuje uvoz sperme in jajčnih celic iz Evropske unije. Darovanje spolnih celic je na Hrvaškem mogoče od leta 2012, a odtlej nihče ni izrazil zanimanja, da postane darovalec, so za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnili v hrvaškem društvu za človeško reprodukcijo in endokrinologijo.

Društvo je v sodelovanju z državo po pisanju časnika začelo priprave na uvoz spolnih celic iz licenciranih bank v EU. Tako bo parom omogočilo oploditev z biomedicinsko pomočjo na Hrvaškem.

Predsednica društva Dinka Pavičić Baldani je za časnik pojasnila, da Hrvaška zaradi pomanjkanja darovalcev ni mogla ustvariti lastne banke spolnih celic. Po njeni oceni je razlog za to najverjetneje dejstvo, da darovalec na Hrvaškem ne sme biti anonimen, plačevanje donacij pa je prepovedano.

Spolne celice bodo uvažali iz Španije, Danske, Italije in drugih držav, ki izpolnjujejo zahteve hrvaške zakonodaje. Postopek za uvoz darovanih spolnih celic bo enak kot za transplantacijo organov. Hranili jih bodo v pooblaščeni ustanovi ter jih uporabili za oploditev in ustvarjanje zarodka izključno pri paru, za katerega so bile namenjene. Uporaba celic za katerega od drugih parov ne bo mogoča.

Na hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje (HZZO) so lani prejeli 106 zahtev za donacijo spolnih celic. Odobrili so jih 89. Pari dvakrat pogosteje potrebujejo jajčne celice kot spermo. Na posege jih najpogosteje napotijo v Severno Makedonijo in Češko. Stroški teh posegov vključno s prevozom so lani po doslej prejetih računih HZZO znašali več kot 210.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.