Zaradi pomanjkanja premoga indijske elektrarne v hudih težavah

Svet 12. Okt 202114:45 > 14:50
Indija
Cathal McNaughton/REUTERS

Indija in Libanon sta državi, ki jima kritično primanjkuje energentov.

Zaloge premoga v Indiji so najnižje doslej, zaradi česar različnim predelom države grozi, da bodo ostali v temi. Po podatkih pristojnega indijskega državnega organa so zaloge skoraj 80 odstotkov termoelektrarn v “kritičnem” oziroma “zelo kritičnem stanju”, kar pomeni, da bi lahko pošle prej kot v petih dneh, navaja britanski Guardian. Medtem ko je več indijskih držav že doživelo električne mrke, tema grozi tudi New Delhiju.

“Trenutna kriza ni odraz nezadostnih zmogljivosti izkopavanja premoga, ampak jo je povzročilo nepravilno napovedovanje, načrtovanje in upravljanje z zalogami,” je po Guardianovih navedbah pojasnil Sunil Dahiya, analitik pri mislišču Centre for Research on Energy and Clean Air. Poznavalci kot enega od razlogov za pomanjkanje premoga v Indiji omenjajo tudi monsunsko deževje, ki je otežilo tako izkopavanje kot distribucijo premoga.

A če je Indija manko v domači proizvodnji premoga v preteklosti kompenzirala z uvozom, je ta letos otežen. Z energetsko krizo se sooča cel svet, cene energentov na mednarodnem tržišču so poskočile. Da bi se izognile mrku, so oblasti v New Delhiju pozvale k pospešenemu uvozu premoga.

Libanon
Bejrut v temi. PROFIMEDIA

Libanon na robu zloma

Medtem ko je zaustavitev indijskih elektrarn za zdaj “le” grožnja, pa sta v petek oziroma soboto že obstali dve libanonski elektrarni: elektrarna Zahrani in Deir Amar, ki sta ostali brez dizla.

Že pred zlomom je tamkajšnje državno podjetje zagotavljalo le omejeno količino elektrike dnevno. Zato so bili pogosti izpadi, številni prebivalci pa so se prisiljeni zanašati na zasebne generatorje elektrike, kar pa je zaradi pomanjkanja dizla v državi izredno drago. V državi, ki je v primežu hude gospodarske krize, ni optimizma, da bi se stanje na področju preskrbe z elektriko izboljšalo v kratkem.

Ker v državi kronično primanjkuje goriva, so na robu zloma tudi zdravstveni in drugi ključni sektorji, zaradi krize prebivalstvo trpi pomanjkanje.