Zaradi poplav v Italiji poškodovane dragocene knjige: kako jih bodo rešili?

Svet 27. Maj 202316:13 0 komentarjev
Poplave v Italiji
PROFIMEDIA

Poplave v italijanski deželi Emilija Romanja na severu države so prizadele številne kulturne ustanove. V mestu Forli je voda vdrla v več kot 550 let staro knjižnico. Dragocene knjige in rokopise, ki so prepojeni z vodo, bodo rešili z inovativno tehniko – knjige bodo namreč zamrznili in jih na tak način posušili.

Vodstvo knjižnice v mestu Forli je že zaprosili Orogel, podjetje, ki je specializirano za zamrznjeno hrano, da knjige hrani pri zelo nizkih temperaturah.

“Z veseljem bomo v našem proizvodnem obratu naredili prostor za starodavne knjige knjižnice Forli, ki je bila v zadnjih dneh poplavljena. Natančnih informacij o številu knjig, ki jih bomo hranili, še nismo dobili, predvidevamo pa, da bi za obdobje dveh let izključno v ta namen dali na voljo dve zamrzovalni komori,” je za italijanske medije povedal prvi mož Orogela Bruno Piraccini.

“Običajno sadje in zelenjavo, ki zori na polju, zamrznemo pri minus 25 stopinjah v treh urah po pobiranju ali obiranju. Nikoli si nisem mislil, da bo ta hiter postopek uporaben tudi za našo literaturo,” je še dodal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pokrajina Ravenna v italijanski deželi Emilija-Romanja je eno od tistih območij v Italiji, ki so jih minuli teden močno prizadele poplave. Povzročile so najmanj 15 smrtnih žrtev in ogromno škodo, več kot 20.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Italijanska vlada je že sprejela prvi sveženj ukrepov v vrednosti dveh milijard evrov, država pa bo zaprosila tudi za dostop do sredstev Evropske unije.

Nedavne poplave so med drugim prizadele vrtove vile Spada v Bologni in srednjeveški muzej v mestu. V bližnjem benediktinskem samostanu Santa Maria del Monte je prišlo tudi do rušenja. V Bagnacavallu na severu je bilo poškodovanih šest fresk v muzeju sester kapucink.

Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo še zbirajo poročila o škodi. “Takoj, ko bomo imeli prvi pregled škode, bomo izvedli akcijski načrt,” je že napovedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Italijanska vlada se je tudi odločila, da za evro poviša cene vstopnic za italijanske muzeje. “Izkupiček bo namenjen kulturnim ustanovam v Emiliji Romanji, ki so jih prizadele poplave,” je sporočila italijanska premierka Giorgia Meloni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!