Zaradi porasta okužb Melbourne v enotedensko zaprtje

Koronavirus 27. Maj 202109:09 > 12:03 0 komentarjev
Testiranje na novi koronavirus v Melbournu.
Luis Ascui via REUTERS

V Melbournu v Avstraliji so zaradi novega izbruha novega koronavirusa uvedli zaprtje, ki bo trajalo teden dni. Ukrep bo ustavil življenja petih milijonov prebivalcev drugega največjega avstralskega mesta.

Zaprtje, ki bo veljalo za Melbourne in zvezno državo Viktorija, se bo začelo ob polnoči po krajevnem času in bo trajalo sedem dni. Oblasti so se za ukrep odločile, ker se je število primerov najnovejšega izbruha podvojilo na 26.

“V preteklem dnevu smo videli več dokazov, da imamo opravka z visoko nalezljivim sevom virusa, skrb vzbujajočo različico, ki se širi hitreje kot prejšnje,” je dejal premier Viktorije James Merlino. Gre za različico novega koronavirusa B.1.617, ki se hitro širi v Indiji. V Avstralijo naj bi jo prinesel potnik, ki se je vrnil iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med teden dni trajajočim zaprtjem bodo lahko prebivalci od doma odšli le po nujnih opravkih, med katerimi je tudi cepljenje proti covidu-19. Zapirajo se šole, bari in restavracije, prepovedano bo zbiranje, uporaba zaščitnih mask bo obvezna.

Oblasti v Melbournu: Razlog je nezadostno cepljenje

Nova Zelandija je že prekinila potovalni mehurček z Viktorijo. Ker prebivalci te zvezne države ne smejo potovati v druge avstralske regije, so letalske družbe zmanjšale število poletov v Melbourne.

Testiranje na novi koronavirus v Melbournu.
James Ross via REUTERS

Merlino je delno krivdo za nov izbruh pripisal zvezni vladi in njeni počasni kampanji cepljenja, ki “ni tam, kjer bi morala biti”. “Če bi bilo več ljudi cepljenih, bi bili morda v zelo drugačnih okoliščinah, kot smo danes. Vendar žal nismo,” je dejal.  V 25-milijonski Avstraliji so do zdaj porabili 3,7 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Zvezne oblasti so obljubile, da bodo v prihodnjih tednih v Viktorijo poslale dodatno cepivo.

V Avstraliji so do zdaj potrdiliokoli 30.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, večino v Viktoriji med lanskim drugim valom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!