Strokovnjak pojasnil, zakaj je prišlo do tako obsežnega električnega mrka

Svet 21. Jun 202413:14 > 17:27 6 komentarjev
Pakoštane v Dalmaciji
Pakoštane v Dalmaciji (Foto: PROFIMEDIA)

Skoraj vsa Črna gora, večina Dalmacije ter deli BiH in Albanije so danes ostali brez elektrike, kar je v regiji povzročilo nemalo nevšečnosti. Iz Splita so zaradi nedelujočih semaforjev denimo poročali o prometnem kolapsu. Izpad naj bi bil posledica izpada sistema v Črni gori. Kot je za portal DuList razložil jedrski fizik Tonči Tadić, je velik del električnega sistema na Zahodnem Balkanu od leta 2004 povezan. Elektrika se počasi vrača nazaj.

Sredi vrhunca vročinskega vala se je na Balkanu zgodil velik izpad elektrike. Težave so se začele v Črni gori okoli 12.25, ko je po poročanju tamkajšnjih medijev zagorelo na daljnovodu. Iz črnogorskega elektrodistribucijskega sistema (CEDIS) so sporočili, da je brez elektrike skoraj vsa Črna gora. Po približno 40 minutah so oskrbo obnovili na večjem delu države, okoli 16. ure pa se je elektrika vrnila v vse dele Črne gore. Ves ta čas naj bi elektriko sicer imeli območji mest Plevlja in Žabljak.

Črnogorski minister za energetiko Saša Mujović je po poročanju N1 Sarajevo za Radiotelevizijo Črna gora dejal, da je okvara posledica velike obremenitve sistema. “Poraba se je zaradi visokih temperatur močno povečala,” je dejal.

Direktor črnogorskega dispečerskega centra Ranko Redžić je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da se v Črni gori že 30 let ni zgodil tak pretres. Navedb, da je za izpad kriva Črna gora, ni želel komentirati.

Kaj točno se je zgodilo, bo ugotavljalo Evropsko združenje sistemskih operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja, je povedal direktor državnega dispečerskega centra v Črni gori, poroča črnogorski portal Vijesti.me.

Brez elektrike so bili tudi deli Dalmacije, BiH in Albanije

V Dalmaciji, ki je vezana na črnogorsko omrežje, so o izpadu elektrike med drugim poročali iz Zadra, Splita, Omiša, Makarske, Dubrovnika ter številnih otokov. Na določenih območjih so sicer ponovno prejeli električno energijo okoli 13.30, a sistem še vedno ni stabilen.

N1 Zagreb je zaradi nedelovanja semaforjev poročal o prometnem kolapsu v Splitu. Ob tem ne delujejo nekatere bencinske črpalke na avtocestnem omrežju. V Splitu so se ob tem sprožile sirene. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je poudaril, da najnujnejše operacije in posegi v hrvaških bolnišnicah ob pomoči agregatov, ki napajajo bolnišnice z elektriko, delujejo nemoteno.

Prometni kaos v Splitu (Foto: Dalmacija danas)
Prometni kaos v Splitu (Foto: Dalmacija danas)

Težave z elektriko so bile tudi v delu BiH, med drugim naj bi v Sarajevu obstali tramvaji, prav tako naj ne bi delovali semaforji. Okoli 16. ure so oskrbo v večjem delu BiH znova vzpostavili, je za N1 Sarajevo potrdil operater. Sporočili so tudi, da še vedno izvajajo operativne korake za priklop tistih odjemalcev, ki elektrike še nimajo. “Aktivno delamo na stabilizaciji sistema,” so dodali.

Elektrike ni bilo tudi v večjem delu Albanije, vključno s Tirano, Dračem, Elbasanijem, Gjirokastro in Skadrom. Ob tem je električni sistem v Srbiji nadalje stabilen, poroča N1 Zagreb.

In kaj je razlog za množičen izpad elektrike? Jedrski fizik Tonči Tadić je za DuList dejal, da so elektroenergetski sistemi povezani od leta 2004. “Obstaja energetska skupnost Zahodnega Balkana in vsi sistemi so povezani. Če je kje prišlo do izpada, je bil sistem preobremenjen in zato ne deluje,” je dejal.

izpad elektrike
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje