Zaradi prepočasne obnove po potresu v Petrinji Plenković zamenjal ministra

Svet 11. Jan 202320:04 1 komentar
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković je sporočil, da je ministra za gradbeništvo Ivana Paladina na funkciji zamenjal vodja poslanskega kluba stranke HDZ Branko Bačić, ministrico za regionalni razvoj in sklade EU Natašo Tramišak pa generalni sekretar na tem ministrstvu Šime Erlić. Na Paladina so se sicer v preteklosti zgrinjali očitki zaradi prepočasne obnove po rušilnem potresu v Banovini.

Za kadrovske spremembe v vladi je hrvaški premier Andrej Plenković dobil tako podporo predsedstva vladajoče HDZ kot evropskih poslancev te stranke.

Preberite še: V dveh letih po katastrofi v Petrinji zgradili le pet hiš

“Odločil sem se zamenjati Ivana Paladina in Natašo Tramišak z današnjim dnem. Za podpredsednika vlade in ministra za gradbeništvo bom predlagal Branka Bačića. On je eden od mojih najbližjih sodelavcev in človek z največ izkušnjami. Namesto Tramišak prihaja Šime Erlić,” je izjavil Plenković po današnjem koalicijskem sestanku in sestanku ožjega vodstva HDZ.

“Dala sta svoj prispevek k delu vlade,” je Plenković na tiskovni konferenci odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je oba ministra zamenjal, ker nista dobro opravljala svojega dela. O zamenjavi Paladina se je v hrvaških medijih začelo ugibati minuli teden, potem ko je Plenković izjavil, da popotresna obnova v Banovini poteka “nerealno počasi”. Takrat je ta ugibanja zavrnil.

Plenković je danes še dejal, da sta s Paladinom skupaj prišla do zaključka, da je bolje, da zapusti resor. “Bačić ima znanje, politične izkušnje in energijo za proces obnove,” je izjavil in izrazil prepričanje, da bo zelo pospešil obnovo. O ministrici Tramišak pa je povedal, da ni bila najsrečnejša, ker zapušča vlado, “a ima predsednik vlade pravico izbirati svoje sodelavce in delovati na način, da ima polno zaupanje v svoje sodelavce.” V zadnjih desetih mesecih je iz Plenkovićeve vlade odšlo sedem ministrov od skupno 18. Na novinarsko vprašanje, ali je to zato, ker je težak šef, je Plenković odgovoril: “Težko je delo, zahteva harmonično funkcioniranje.”

Preberite še: Dve leti po rušilnem potresu prebivalci sporočajo oblastem: “Hvala za nič”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje