Zaradi razmer na Lampedusi Italija prosi za pomoč, tja danes tudi von der Leyen

Svet 17. Sep 202306:47 7 komentarjev
giorgia meloni, ursula von der leyen
Italijanska predsednica Giorgia Meloni s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen (Foto: Yves Herman/REUTERS)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes na povabilo italijanske premierke Giorgie Meloni obiskala otok Lampedusa, ki se sooča z doslej največjim migrantskim valom. Meloni je Bruselj zaprosila za pomoč, potem ko je na ta majhen italijanski otok v Sredozemskem morju v minulih dneh prispelo več tisoč migrantov.

Ursulo Von der Leyen bo na Lampeduso spremljala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, so sporočili v Bruslju.

Georgia Meloni je v petek opozorila na nevzdržen migracijski pritisk ter EU pozvala k odzivu. Po prihodu več tisoč migrantov s čolni na Lampeduso v zadnjih dneh je von der Leyen povabila, naj se osebno prepriča o resnosti razmer. Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa je pozvala, naj razpravo o tem uvrsti na dnevni red oktobrskega vrha EU.

Obenem je napovedala, da namerava njena vlada sprejeti izredne ukrepe za zajezitev pritoka migrantov v Italijo, in pozvala EU k ustanovitvi misije, ki bi ustavila ladje z migranti na poti v Evropo. “Nameravam ponoviti zahtevo po takojšnji misiji EU, ki bi preprečila odhod migrantskih čolnov prek Sredozemlja,” je po poročanju spletnega biltena Politico dejala Meloni.

nezakoniti prebežniki
PROFIMEDIA

Po podatkih agencije ZN za migracije je med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka. Več tisoč migrantov so sicer v petek prepeljali na Sicilijo.

Porast nezakonitih prihodov, do katerega je prišlo kljub julijskemu dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi migracijskih tokov v Evropo, predstavlja pritisk na vlado premierke Meloni, ki je na volitvah zmagala tudi zaradi obljub, da bo njena vlada zajezila migracije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje