Zaradi razmer na severu Kosova v kosovskem parlamentu odmeven pretep (VIDEO)

Svet 13. Jul 202315:38 2 komentarja
Pretep v kosovskem parlamentu.
Pretep v kosovskem parlamentu. (Foto: PROFIMEDIA)

V kosovskem parlamentu je danes med govorom premierja Albina Kurtija o zmanjšanju napetosti na severu Kosova izbruhnil pretep, potem ko je opozicijski poslanec Kurtija in podpredsednika vlade Besnika Bislimija polil z vodo iz plastenke. Številni ministri so se postavili v bran Kurtiju in se stepli z več opozicijskimi poslanci.

V kratkem in kaotičnem pretepu so sodelovali tudi koalicijski poslanci. Varnostniki so hitro posredovali in zavarovali premierja Albina Kurtija, ki so ga odpeljali iz dvorane.

Poslanec opozicijske Demokratske stranke Kosova je sicer z vodo polil najprej Kurtija in nato Besnika Bislimija, potem ko je slednji raztrgal letak z napisom Zdravo, ki so ga s fotografijo Kurtija pod govorniški oder postavili opozicijski poslanci.

Potem ko ga je poslanec polil z vodo, je Bislimi proti njemu vrgel plastenko. Nato se je ob govorniškem odru začel vsesplošen pretep, je videti na enem od posnetkov, ki so ga objavili regionalni mediji na svojih spletnih straneh. V incidentu po poročanju regionalnih medijev ni bilo poškodovanih. Po začetku pretepa so prekinili neposreden televizijski prenos, zasedanje pa prekinili.

Pred tem je več opozicijskih poslancev med Kurtijevim govorom večkrat izreklo žaljive pripombe in ga kritiziralo zaradi neustreznega reševanja razmer na severu Kosova, kjer so se napetosti z lokalnimi Srbi zaostrile po aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah.

Na volitvah so zaradi bojkota kosovskih Srbov ob izredno nizki udeležbi zmagali albanski kandidati. Volitve naj bi ponovili, a ni še znano kdaj. Do takrat mora Priština zagotoviti pogoje za njihovo izvedbo, vključno z udeležbo Srbov.

V kosovskem parlamentu to še zdaleč ni bil prvi incident. Zlasti poslanci Kurtijeve stranke Samoopredelitev so bili v času, ko so bili še v opoziciji, znani po povzročanju incidentov z metanjem jajc in drugih predmetov na vodstvo parlamenta, pa tudi po tem, da so med zasedanji metali solzivec.

Pretep v kosovskem parlamentu.
Pretep v kosovskem parlamentu. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje