Zaradi razžalitve indijskega premierja izključen iz parlamenta

Svet 24. Mar 202315:25 0 komentarjev
Rahul Gandhi
Adnan Abidi/REUTERS

Enega od vodilnih politikov opozicijske politike so zaradi razžalitve premierja Modija izključili iz parlamenta.

Eden vodilnih predstavnikov indijske opozicije Rahul Gandhi je bil danes izključen iz spodnjega doma indijskega parlamenta, dan po četrtkovi obsodbi zaradi obrekovanja predsednika vlade Narendre Modija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvor primera proti Rahulu Gandhiju je bila pripomba, ki jo je izrekel med volilno kampanjo leta 2019, ko se je vprašal, “zakaj je vsem tatovom skupen priimek Modi”.

Njegove pripombe so obveljale za razžalitev trenutnega premierja Narendre Modija, ki je nato istega leta z veliko prednostjo zmagal na volitvah.

Gandhi iz vodilne opozicijske stranke Indijski nacionalni kongres (INC) je bil zaradi obrekovanja v četrtek obsojen na dve leti zapora, vendar so ga po plačilu varščine izpustili, njegovi odvetniki pa so obljubili, da se bodo na sodbo pritožili.

Kljub temu pa je Gandhi zaradi obsodbe izgubil svoj sedež v spodnjem domu indijskega parlamenta, poroča AFP.

Modijevo vlado sicer kritiki pogosto obtožujejo, da zakone in pravna sredstva uporablja za preganjanje in utišanje kritikov.

“Ta ukrep in njegova hitrost sta me osupnila. To je slabo znamenje za našo demokracijo,” je dejal Shashi Tharoor, poslanec in nekdanji zunanji minister iz Gandhijeve stranke.

52-letni Rahul Gandhi je vodilni obraz stranke Kongres, ki je bila po navedbah AFP nekoč prevladujoča sila indijske politike, ponosna na svojo vlogo pri odpravi britanske kolonialne vladavine, zdaj pa je le še senca svoje nekdanje podobe.

Je tudi potomec najslavnejše indijske politične dinastije ter sin, vnuk in pravnuk nekdanjih predsednikov vlad, vendar se je v zadnjih letih vse težje spopadal s prevlado Modija in privlačnostjo njegove nacionalistične politike pri hindujski večini v Indiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!