Zaradi širjenja ”lažnih informacij” o vojni ruskemu novinarju osem let zapora

Svet 01. Feb 202314:56 0 komentarjev
Alexander Nevzorov
PROFIMEDIA

Rusko sodišče je v odsotnosti obsodilo novinarja Aleksandra Nevzorova na osem let zapora zaradi domnevnega širjenja lažnih informacij o ruski vojaški ofenzivi v Ukrajini. Nevzorov je sicer že pred časom zapustil Rusijo in se zaslišanja ni udeležil.

“Novinar Aleksander Glebovič Nevzorov je bil spoznan za krivega in obsojen na osemletno zaporno kazen,” je v izjavi na omrežju Telegram sporočila tiskovna služba moskovskih sodišč. Tožilstvo je sicer zanj zahtevalo devet let zapora.

Sodba v primeru Nevzorov je zadnja v vrsti odmevnih sodb na podlagi nove zakonodaje, ki predvideva daljše zaporne kazni za kritiziranje ruske ofenzive v Ukrajini in je bila po mnenju nasprotnikov Kremlja namenjena prav kriminalizaciji kritik na račun vojne.

64-letni Nevzorov je bil dlje časa pod pritiskom ruskih oblasti, ker je trdil, da so ruske oborožene sile namerno obstreljevale porodnišnico v Mariupolu, pristaniškem mestu na jugu Ukrajine, ki ga je Rusija zavzela po dolgem obleganju. Preiskavo proti Nevzorovu so začeli marca lani in trdili, da je namerno objavil zavajajoče informacije z netočnimi fotografijami civilistov, ki jih je prizadelo obstreljevanje. Mesec dni pozneje so ga označili za tujega agenta.

Nevzorov, televizijski novinar, filmski režiser in nekdanji poslanec ruskega parlamenta, ima na svojem kanalu na platformi YouTube skoraj dva milijona naročnikov. Po odhodu iz Rusije je junija prejel tudi ukrajinsko državljanstvo, potem ko je javno obsodil rusko invazijo in vojno označil za zločin, Ukrajino pa za žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!