Zaradi snega prometni kolaps v Parizu, nekateri noč preživeli na avtocesti

Svet 09. Jan 202410:24 2 komentarja
Foto: Zajem zaslona/INFOS FRANCAISES/X

Promet na širšem območju Pariza je ponoči ohromil sneg, zaradi katerega je v določenem trenutku na dveh avtocestah zahodno od francoske prestolnice obstalo skoraj 1.000 vozil. Zgodilo se je približno sto prometnih nesreč.

V več regijah sredi vala mrzlega vremena, ki je zajelo Francijo, velja oranžno opozorilo zaradi sneženja in poledice.

Kaos na cestah okrog Pariza je povzročilo sneženje, ki je bilo po poročanju francoskih medijev intenzivnejše od napovedi vremenoslovcev. Zahodno in jugozahodno od pariške regije je ostalo ujetih več sto voznikov, ki jih je bilo na vrhuncu cestnih preglavic, okrog 1. ure, skoraj 1.000, je davi povedal minister za promet Clement Beaune. Zjutraj jih je obtičalo še približno 400.

Težave so prizadele zlasti voznike na avtocesti A13, ki povezuje Pariz z Normandijo. Prometnica zahodno od prestolnice naj bi na nekaj več kot desetkilometrskem odseku ostala zaprta še vse dopoldne. Beaune je zjutraj omenil, da se je ponoči zgodilo okrog 100 nesreč brez hujših posledic.

O prometnih nesrečah in prometnem kolapsu so opozarjali tudi uporabniki na družbenem omrežju X.

Širše območje Francije je v zadnjih dneh zajel mraz, najnižje temperature celotnega tedna pa pričakujejo prav danes. Živo srebro naj bi se tam med drugim na severu države spustilo do deset stopinj pod ničlo. V šestih departmajih na severozahodu poleg tega velja oranžno opozorilo zaradi snega in poledice.

Pristojne oblasti v državi so v ponedeljek na določenih območjih sprožile ukrepanje v skladu z načrtom, predvidenim za obdobja izjemnega mraza. Med drugim so sprostili 120 milijonov evrov za zasilne namestitve, piše francoska tiskovna agencija AFP, ki sicer dodaja, da trenutne razmere ne izpolnjujejo pogojev za t. i. veliki mraz.

Ta je v Franciji opredeljen kot daljše, najmanj tridnevno obdobje mraza, med katerim je vsaj en dan povprečna temperatura nižja od dveh stopinj pod lediščem. Živo srebro se bo od srede nekoliko povzpelo, bodo pa najnižje temperature ostale nizke, še dodaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje