Zaradi sodelovanja v napadu na kongres začeli sojenje Ponosnim fantom

Svet 12. Jan 202319:49 0 komentarjev
Nekdanji vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio
PROFIMEDIA

V ZDA so začeli soditi skrajno desnim Ponosnim fantom. Sodijo jim zaradi dejanj, povezanih z napadom na ameriški kongres januarja pred dvema letoma.

Na zveznem sodišču v Washingtonu se je začel sodni proces proti pripadnikom skrajno desne skupine Ponosni fantje, ki jim je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump leta 2020 pred volitvami javno naročil, naj bodo v pripravljenosti. Sodijo jim zaradi napada na zvezni kongres 6. januarja 2021.

Na zveznem sodišču so doslej že obsodili in poslali v zapor vodjo podobne konkurenčne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa in nekaj njegovih sodelavcev.

Trumpovi privrženci so pred dvema letoma napadli kongres in skušali preprečiti formalno potrditev njegovega poraza na volitvah, ki ga razglaša za posledico prevar. Med njimi sta organizirano nastopili skupini Varuhi prisege in Ponosni fantje, ki jih je Trump izpostavil med televizijskim predvolilnim soočenjem z demokratom Joejem Bidnom. Ko so ga vprašali, ali katero od skrajnih skupin obsoja, je Trump pozval Ponosne fante, naj bodo v pripravljenosti.

Takrat še ni bilo jasno, na kaj točno naj bi se pripravili, zvezni tožilci pa bodo na sojenju poroto prepričevali, da je odgovor po napadu na kongres na dlani. Trump je že med kampanjo zatrjeval, da lahko le zmaga, če pa bo izgubil, bo to posledica prevare.

Na sodišču je bivši vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio s štirimi pomočniki. Tarrio ni sodeloval v napadu na kongres, ker je bil v zaporu zaradi nasilja nad levičarskimi protestniki, vendar pa tožilci trdijo, da je imel v rokah niti upora.

Ponosni fantje
PROFIMEDIA

“Ti fantje se niso umaknili. Niso stali ob strani. Namesto tega so se mobilizirali,” je porotnikom dejal tožilec Jason McCullough in se pri tem skliceval na Trumpove besede s soočenja z Bidnom.

Odvetniki tako kot pri Rhodesu trdijo, da ni obstajal noben načrt upora, ampak za demonstracije, ki so v demokraciji običajne.

Porote v Washingtonu, kjer je velika večina prebivalstva bolj liberalno-demokratskega prepričanja, ni bilo enostavno sestaviti in postopek je trajal več kot dva tedna.

Naključje žreba pa je za vodenje procesa določilo zveznega sodnika Tima Kellyja, ki ga je na položaj imenoval Trump. Ta se je sicer že med izbiro porote večkrat verbalno spopadel z odvetniki, ki so delali nemir, in jim zagrozil s kaznimi.

Tožilci bodo prikazali, kako so Ponosni fantje pred napadom na kongres razpravljali o izvedbi napada. Pri tem so bili v prvih bojnih vrstah našemljeni v varnostne organe z neprebojnimi jopiči, komunikacijskimi napravami, sončnimi očali in podobnimi pripomočki. Nastopili so skupinsko in zlahka preplavili obroče kongresnih policistov in policistk. Tarrio je to tako kot Trump opazoval od daleč in je po Twitterju napadalce spodbujal. Ministrstvo za pravosodje je zaradi upora 6. januarja 2021 obtožilo skoraj tisoč ljudi po vseh ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!