Zaradi stavke italijanskih zdravnikov bo odpadlo 1,5 milijona pregledov

Svet 05. Dec 202310:59 0 komentarjev
zdravnik
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski zdravstveni delavci so začeli enodnevno stavko zaradi napovedanega znižanja pokojnin v javnem sektorju. Zaradi stavke naj bi odpadlo okoli 1,5 milijona pregledov.

Zdravstveni delavci v Italiji so danes začeli 24-urno stavko, zaradi katere bodo po ocenah sindikatov v zdravstvu odpovedali 1,5 milijona pregledov. Med stavko bodo zagotovljene vse nujne zdravstvene storite, druge, vključno z laboratorijskimi preiskavami, operacijami in rentgenskimi pregledi, pa so pod vprašajem, poročajo italijanski mediji.

Po podatkih sindikatov se stavke, ki se je začela opolnoči, udeležuje približno 50 odstotkov zaposlenih v zdravstvenem sektorju. Zaposleni v italijanskem zdravstvu s stavko izražajo nasprotovanje osnutku italijanskega proračuna za prihodnje leto, o katerem trenutno razpravlja parlament v Rimu. Zahtevajo tudi več osebja, ustrezna sredstva za podaljšanje kolektivne pogodbe za zdravnike in opustitev načrtovanega znižanja pokojnin za zaposlene v javnem sektorju, med katerimi so tudi zdravniki in učitelji.

Vlada in stranke si sicer prizadevajo rešiti vprašanje predvidenega znižanja pokojnin. Italijanski minister za odnose s parlamentom Luca Ciriani je po srečanju s predstavniki strank izrazil pričakovanje, da bodo dogovor o spremembah načrta glede pokojnin dosegli ta teden.

Za 18. december napovedana nova stavka

Po vsej Italiji so za danes napovedane tudi demonstracije zdravstvenega osebja. Vodje sindikalnih zvez pa se bodo sestali na sedeči stavki v središču Rima. V preteklih dneh so proti proračunskim načrtom vlade premierke Giorgie Meloni v Italiji že potekale stavke v železniškem in lokalnem prometu.

Za 18. december je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa predvidena nova stavka v zdravstvu pod sloganom Rešite javni zdravstveni sistem, h kateri poziva sindikalno združenje zdravstvenih delavcev Intersindacale medica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!