Na nemških letališčih stavkajo: odpovedane tudi povezave s Slovenijo

Gospodarstvo 17. Feb 202307:32 > 19:09 1 komentar
Frankfurt letališče
PROFIMEDIA

Na osmih nemških letališčih, tudi v Frankfurtu in Münchnu, danes stavkajo javni uslužbenci. Zaradi tega so odpovedali tudi polete med Frankfurtom in Münchnom ter Ljubljano.

Na osmih nemških letališčih, tudi vozliščih Frankfurt in München, danes poteka stavka javnih uslužbencev, ki zahtevajo zvišanje plač. Po izračunih Nemške zveze letališč (ADV) bo odpovedanih skupno 2.340 letov, prizadetih pa nekaj manj kot 300.000 potnikov. Odpovedane so tudi povezave med Frankfurtom in Münchnom ter Ljubljano.

Samo na frankfurtskem in münchenskem letališču so odpovedali več kot 1.300 letov, stavka pa poteka tudi na letališčih v mestih Bremen, Dortmund, Hamburg, Hannover, Leipzig in Stuttgart. Končala naj bi se v soboto zvečer, v tem času pa bo prizadet notranji in mednarodni promet.

Na frankfurtskem letališču je na voznem redu ostalo le 12 od približno tisoč načrtovanih letov. “Zelo tiho je, na terminalih skorajda ni potnikov,” so navedli v družbi Fraport, ki upravlja letališče. Tako v Frankfurtu kot Hamburgu so potnike že v minulih dneh pozvali, naj sploh ne prihajajo na letališče. Tistim, ki želijo potovati znotraj države, so predlagali vlak.

Zaradi stavke so odpovedane tudi povezave z Brnikom, in sicer oba prihoda in odhoda nemškega prevoznika Lufthansa na liniji s Frankfurtom ter prihod in odhod Lufthanse na liniji z Münchnom. “Ker je vezan na prihod letala prejšnji dan, je odpovedan tudi sobotni jutranji odhodni let Lufthanse v Frankfurt,” so za STA pojasnili v upravljalcu ljubljanskega letališča Fraport Slovenija.

Frankfurt letališče
PROFIMEDIA

Stavka je posledica nesoglasij med sindikalisti ter nemškimi zveznimi in lokalnimi oblastmi pred novim krogom pogajanj o enoletni kolektivni pogodbi za javne uslužbence, napovedanim za 22. in 23. februar. Sindikata Verdi in dbb za približno 2,5 milijona javnih uslužbencev zahtevata 10,5-odstotno zvišanje plač oziroma najmanj 500 evrov višje plače.

Poleg tega potekajo tudi pogajanja o kolektivnih pogodbah za varnostno letalsko osebje, zaposleno na nacionalni ravni, in letališko osebje, zaposleno na lokalni ravni. Za varnostno osebje denimo zahtevajo zvišanje dodatkov.

Delodajalci zahteve zavračajo, stavko pa so v ADV označili kot “popolnoma nesprejemljivo”. “Rešitve je treba poiskati za pogajalsko mizo, ne pa na račun potnikov,” je dejal vodja ADV Ralph Beisel.

Sindikati odgovarjajo, da pri zahtevah ne bodo popustili, temveč so pripravljeni kvečjemu zaostriti stavkovne aktivnosti. “Pripravljenost na to je zelo velika,” je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal predsednik sindikata Verdi Frank Werneke. Podpredsednica Verdija Christine Behle pa je izpostavila, da bi popuščanje v tej fazi za zaposlene pomenilo še eno poletje dela za prenizko plačilo.

Stavki sta na letalski promet v Nemčiji vplivali že minuli mesec, ko so stavkali na letališčih v Berlinu in Düsseldorfu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje