Zaradi stenic panika tudi v Londonu, “pripotovale” naj bi z vlakom

Svet 12. Okt 202310:49 4 komentarji
pariz
Foto: REUTERS/Stephanie Lecocq TPX

Potem ko so nadležne stenice preplavile Pariz, v katerem med prebivalci povzročajo pravo paranojo, zdaj o nadležnih zajedalcih poročajo še Londončani.

Potniki na londonski podzemni železnici so navajeni na vse vrste (tudi precej nenavadnih) prizorov, poroča Guardian, a v torek so bili nenavadno živčni. Razlog? Posteljne stenice.

“Zelo zelo me je strah,” je dejala 22-letna študentka Della Pirrie. “Ves dan razmišljam o tem.”

In ni edina, Londončani na družbenih omrežjih trdijo, da zaradi strahu pred nadležnimi zajedalci na podzemni železnici že več kot teden dni niso sedli.

Neka ženska se je posnela, kako je pohodila stenico, medtem ko je čakala na postaji Kennington, uporabnik TikToka pa je objavil posnetek, na katerem je videti, kako mu po hlačah med vožnjo s podzemno železnico leze stenica. “Ta stenica je na kavbojke odložila že 400 jajčec,” je zgrožen komentiral drug uporabnik.

Prebivalci Londona so prepričani, da so posteljne stenice v London “pripotovale” s hitrimi potniškimi vlaki Eurostar, ki skozi predor pod Rokavskim zalivom redno vozijo na relaciji Pariz–London. Spomnimo: prav v francoski prestolnici, ki bo prihodnje leto gostila poletne olimpijske igre, se spopadajo z obsežnim izbruhom stenic.

A v družbi mirijo, da na vlakih niso opazili povečanega števila stenic. “Vsa poročila o morebitnih higienskih težavah obravnavamo zelo resno. Naše ekipe čistilcev poleg običajnega čiščenja vlake tudi razkužijo. Tekstil na vseh vlakih tudi redno globinsko čistimo, kar je zelo učinkovito pri odstranjevanju stenic,” so pojasnili v Eurostarju.

Družba je še navedla, da je pripravila “preventivno kampanjo za odkrivanje stenic”, ki jo bo “v prihodnjih tednih še okrepila”.

Tudi v družbi “Transport for London”, ki upravlja javni potniški promet v angleški prestolnici, pravijo, da niso zaznali nobenega izbruha žuželk, vseeno pa pozorno spremljajo stanje na njihovem omrežju. Tiskovni predstavnik družbe je za Bloomberg News povedal, da izvajajo “stroge in temeljite čistilne akcije, ki dokazano delujejo tako v notranjosti vlakov kot tudi na zunanjih površinah”.

O tem, ali je v Združenem kraljestvu trenutno res več stenic kot običajno, si niso enotni niti strokovnjaki za deratizacijo.

Podjetje Rentokil, ki se ukvarja z dezinsekcijo, je poročalo o 65-odstotnem povečanju. Solastnik podjetja Bed Bug Specialist Lyuben Kiryakov pa je opozoril, da čeprav so v zadnjih nekaj tednih zaradi večjega števila medijskih poročil o posteljnih nadlogah res zaznali večje število klicev, to ne pomeni tudi, da je stenic v resnici več.  “Prejeli smo veliko prošenj za preglede domov, kjer pa stenic nismo našli. Menim, da so ljudje zgolj panični,” je dejal.

london
Foto: PROFIMEDIA (Londončani si zaradi strahu pred stenicami na podzemni železnici ne upajo sesti.)

Ljudi zdaj poskuša pomiriti londonski župan Sadiq Khan. Londončanom je zagotovil, da so sprejeli vse potrebne ukrepe, s katerimi bodo preprečili invazijo. “Pogovarjamo se tudi s prijatelji v Parizu, da bi ugotovili, ali bi morali sprejeti še kakšen dodaten ukrep,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje