Zaradi sumov vohunjenja za Kitajsko policija preiskala pisarno evroposlanca

Svet 07. Maj 202412:33 > 13:10 3 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Belgijsko tožilstvo je danes na prošnjo nemških kolegov v Bruslju preiskalo pisarni evroposlanca iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Maximiliana Kraha in njegovega nekdanjega asistenta, ki mu očitajo vohunjenje za Kitajsko.

Belgijski policisti so danes preiskali pisarno vidnega nemškega skrajno desnega poslanca v Evropskem parlamentu, poroča tiskovna agencija Associated Press (AP). Gre za pisarno Maximiliana Kraha, vodilnega kandidata skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) na prihajajočih evropskih volitvah.

Kot je znano, so zaradi suma vohunjenja za Kitajsko pred dvema tednoma v Nemčiji aretirali Krahovega pomočnika Džana Guoa, ki je sicer nemški državljan kitajskega porekla. Guo naj bi kot Krahov pomočnik v Bruslju delal vse od njegove izvolitve v Evropski parlament leta 2019. Krah sicer ni med osumljenimi, velja pa za pričo. Z Guaom je takoj po aretaciji tudi prekinil sodelovanje.

Maximiliana Kraha in njegove dokumente sicer ščiti poslanska imuniteta, to lahko na prošnjo oblasti odvzame le Evropski parlament.

Po navedbah AP je zvezno državno tožilstvo v izjavi za javnost sporočilo, da je Evropski parlament dovolil vstop v svoje prostore. Kot so dodali, so pisarni Krahe in njegovega pomočnika preiskali na podlagi odredbe nemškega preiskovalnega sodišča in evropskega preiskovalnega naloga. Pristojni naj bi sicer že prejšnji mesec preiskali tudi stanovanje Džana Guoa, ki je od aprila v preiskovalnem priporu.

Dogajanje je še dodatno obremenilo že tako sporno skrajno desno AfD, ki je zaradi svojih skrajnih stališč do mnogih vprašanj že pod plazom kritik. Volitve v Evropski parlament bodo v Nemčiji 9. junija.

Prejšnji mesec so nemške oblasti aretirale tudi tri druge ljudi, ki so prav tako osumljene vohunjenja za Kitajsko. Osumljeni naj bi od leta 2022 kitajski obveščevalni službi posredovali informacije o tehnologiji, ki bi se lahko uporabljala v vojaške namene, še poroča AP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje