Zaradi suše bodo na jugu Francije prepovedali prodajo bazenov

Svet 05. Maj 202318:24 1 komentar
Bazen
PROFIMEDIA

Zaradi pomanjkanja vode bodo na jugu Francije prepovedali prodajo zunanjih montažnih bazenov.

Francoski minister za ekološki prehod Christophe Béchu je sporočil, da bo v delu Francije, ki meji na Katalonijo, od 10. maja naprej razglašena krizna stopnja suše. S tem datumom bodo začele veljati tudi prepovedi pranja avtomobilov, zalivanja vrtov in polnjenja ter kupovanja zunanjih montažnih bazenov, poroča BBC.

“Odvaditi se moramo kulture obilja. Pokazati moramo večjo sposobnost samoomejevanja pri tem, kako porabljamo vire, ki jih imamo na voljo,” je ob tem dejal minister.

Pojasnil je, da so se za prepoved prodaje zunanjih montažnih bazenov odločili, da bi s tem preprečili, da bi ljudi zamikalo tisto, kar bo tako ali tako prepovedano – da bi bazene napolnili. “Pyrénées-Orientales je departma, ki že več kot leto dni ni doživel celodnevnega dežja. Ko se znajdeš v takšni krizi, je rešitev zelo preprosta: vodo samo piješ in nič drugega,” je dodal minister.

V Franciji so se prižgali vsi alarmi po tem, ko je suha zima poslabšala že tako izčrpane vodne zaloge. Vlažen marec je kmetom prinesel neko stopnjo olajšanja, vendar so ravni podzemne vode še vedno nevarno nizke, zlasti v okolici Sredozemlja. Dovolj vode imajo samo v Bretanji in Akvitaniji.

V nekaterih delih departmaja Pyrénées-Orientales je raven vodonosnikov tako nizka, da se strokovnjaki bojijo izliva slane vode iz morja, kar bi pomenilo, da voda iz pipe ne bi bila več pitna. Nizka raven vodonosnikov prav tako pomeni, da je količina onesnaževal večja, kar bi lahko prav tako močno poslabšalo kakovost vode.

Po besedah ministra za ekološki prehod nevarnost, da letos izgubijo oskrbo z vodo, preti približno 2.000 vasem in mestom. Lani je imelo resne težave tisoč občin, približno 400 pa so jih morali oskrbeti z mobilnimi cisternami in plastenkami.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec napovedal nacionalni program za vodo in predstavil “progresivno tarifo”, v skladu s katero bi se poraba nad določeno količino zaračunavala po višjih tarifah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje