Zaradi suše v Italiji bo na policah manj priljubljenega sira

Svet 13. Jul 202206:43 0 komentarjev
Denis Sadiković/N1

Visoke temperature in sušne razmere v Padski nižini še vedno vztrajajo. Tamkajšnji pridelki so močno prizadeti, v neznosni vročini pa trpijo tudi krave, ki imajo zaradi toplotne obremenitve manj mleka. Prav zato bi lahko na severu Italije letos proizvedli tudi manj parmezana.

Huda suša sever Italije pesti že več kot en mesec. Pomanjkanje padavin in visoke temperature vztrajajo že od konca maja, izjemno vroč junij je bil v primerjavi s prejšnjimi leti povprečno toplejši za skoraj tri stopinje Celzija. Pomanjkanje padavin skrbi  kmete, ki polj ne morejo v celoti namakati. “Prvič se je zgodilo kaj takšnega. Imeli smo že suše, vendar so bili kanali vseskozi polni,” so pripovedovali ekipi N1, ki je Padsko nižino obiskala konec junija. Razsežnosti hude suše si lahko ogledate v spodnji video reportaži N1.

Napovedi o upadu pridelka se kar vrstijo. Po zadnjih ocenah kmetijskega združenja Coldiretti se na nacionalni ravni pričakuje upad pridelka riža za 30 odstotkov, žita za 15, prav za toliko bi lahko upadel tudi pridelek sadja. Združenje Coldiretti pa predvideva tudi upad v proizvodnji mleka.

Zaradi toplotne obremenitve živine zadnje mesece bi ga lahko bilo za 20 odstotkov manj. Kot so pojasnili v kmetijskem združenju, so za živino idealne temperature med 22 in 24 stopinj Celzija. Temperature nad to mejo v praksi pomenijo, da krave zaužijejo manj krme, pijejo več vode in posledično proizvedejo manj mleka. Težave s pomanjkanjem mleka bi se lahko poznale tudi v pridelavi parmezana, pri katerem poleg količine pomembno vlogo igra tudi kakovost mleka.

S kakšnimi težavami se kmetje srečujejo, je za CNN pojasnil Simone Minelli, ki kmetuje v bližini Mantove in na svoji farmi skrbi za 300 glav živine. Mleko z Minellijeve farme uporabljajo za proizvodnjo avtentičnega parmezana Parmigiano Reggiano. “Če vsaka krava dnevno ne spije med 100 in 150 litri vode ali pa če je živina zaradi vročine pregreta, mleko ne doseže strogih standardov in sir ne bo dobil dokazila o kakovosti,” je dejal Minelli.

Kmete skrbi tudi, s čim bodo živali v prihodnje krmili. Zaradi suše in pomanjkanja vode za namakanje trpi tudi pridelava krme, letni pridelek naj bi se po nekaterih podatkih prepolovil. Minelli tako kot številni vodo za namakanje črpa iz reke Pad, ki pa ima rekordno nizko gladino, zato marsikaterih namakalnih kanalov ne doseže. Ekipi CNN je pokazal polje soje, ki ga ne more namakati. “Uvele rastline živine ne bodo nahranile,” je dejal zaskrbljeno. Z enakimi težavami se spopadajo tudi drugi kmetje, tako pa je za Minellija, ki že razmišlja o zmanjšanju števila živine, pod vprašajem tudi odkup krme drugih pridelovalcev.
Reka Pad gif
CNN

Razmere v Padski nižini še vedno kritične

Sušne razmere, najhujše v zadnjih 70 letih, se v pokrajini ob Padu še zaostrujejo. V zadnjih dneh so nižino zajele lokalne nevihte s točo, ki pa prave odrešitve niso prinesle. Pretok reke Pad je na vseh merilnih postajah pod najnižjimi vrednostmi, ki so jih navadno izmerili v juliju, prav tako je tudi gladina vode ponekod najnižja, odkar zapisujejo podatke. Morska voda, ki lahko dolgotrajno uniči poljske površine in ogrozi zajetja pitne vode, je za zdaj po strugi napredovala 30 kilometrov v notranjost. Zaradi suše so izredne razmere razglašene v petih deželah, in sicer v Emiliji – Romanji, Furlaniji – Julijski krajini, Lombardiji, Piemontu in Benečiji. V drugi polovici julija na severu Italije pričakujejo nov vročinski val in temperature blizu 40 stopinj Celzija, kar bi sušne razmere le še poslabšalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!