Zaradi vprašanja migracij razpadla nizozemska vladna koalicija

Svet 07. Jul 202321:03 > 21:20 0 komentarjev
Mark Rutte
PROFIMEDIA

Nizozemska vladna koalicija, pod vodstvom Marka Rutteja, je razpadla, saj stranke niso uspele doseči dogovora o migracijski politiki.

Po le letu in pol na položaju je razpadla nizozemska vladna koalicija, ki jo vodi premier Mark Rutte. Štiri stranke namreč niso dosegle soglasja o azilni politiki, poroča BBC.

Vlado so sestavili pred letom in pol. Stranke pa so bile že nekaj časa na diametralno nasprotnih bregovih kar se tiče vprašanja migracijske politike.

Ruttejeva konservativna stranka VVD je želela omejiti prihod prosilcev za azil, koalicijski partnerici D66 in Krščanska unija pa teh predlogov nista podprli. Največ napetosti je povzročil predlog omejitev prihoda družinskih članov beguncev, ki so že na Nizozemskem. Število sorodnikov, ki bi lahko prišli na Nizozemsko, naj bi omejili na 200 na mesec.

Stranke so pogovore o tem začele že v sredo in v poskusih, da bi rešili vlado, so trajali pozno v noč. Še enkrat so se sestale danes, a kompromis, po katerem bi omejitve uvedli v primeru velikega števila migrantov, ni bil zadosti, da bi rešili vlado.

Glede na poročanje lokalnih medijev je Rutte zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke. Že dlje časa je bil sicer pod pritiskom glede tega vprašanja zaradi vpliva skrajno desnih strank v državi,

Nizozemci se bodo podali na nove volitve, ki bodo predvidoma jeseni.

56-letni Rutte zaseda položaj predsednika vlade že od leta 2010. Tako je premier z najdaljšim stažem na Nizozemskem. Trenutna vlada, ki je njegova četrta, je bila sestavljena januarja 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!