Zaradi zanikanja genocida v Srebrenici obtožnica proti županu Nikšiča

Svet 08. Sep 202118:11 1 komentar
Spomenik za žrtve Srebrenice
Borut Živulović/BOBO

Višje državno tožilstvo v Podgorici je zaradi spodbujanja nacionalnega, rasnega in verskega sovraštva danes vložilo obtožnico zoper župana Nikšiča Marka Kovačevića. Obtožen je, ker je zanikal genocid v Srebrenici.

Marko Kovačević je dan po tistem, ko je črnogorska skupščina sprejela resolucijo o prepovedi zanikanja genocida v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile 8000 Bošnjakov, na televiziji zanikal, da se je genocid zgodil.

Zaradi kaznivega dejanja spodbujanja nacionalnega, rasnega in verskega sovraštva je višje državno tožilstvo vložilo obtožni predlog proti Kovačeviću, je danes sporočila tiskovna predstavnica tožilstva, višja državna tožilka Lepa Medenica.

V črnogorski Demokratski stranki socialistov (DPS) so zaradi Kovačevićeve izjave sprožili pobudo za njegovo zamenjavo, vendar pa ta predlog v mestni skupščini ni dobil podpore. Kovačević je pred tem sporočil, da je jasno, da je DPS za resolucijo o genocidu v Srebrenici glasovala, da bi obračunala s političnimi nasprotniki in srbskim narodom v Črni gori in v regiji.

Resolucijo o prepovedi zanikanja genocida v Srebrenici je črnogorski parlament sprejel junija. Ob tem je zaradi zanikanja genocida v Srebrenici odstavil pravosodnega ministra Vladimirja Leposavića.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje