Zaradi zločinov proti človečnosti Sirca v Nemčiji obsodili na dosmrtni zapor

Svet 13. Jan 202212:30 > 14:46 0 komentarjev
Sirija
PROFIMEDIA

V Nemčiji so na dosmrtni zapor obsodili sirskega državljana in nekdanjega visokega uslužbenca obveščevalne službe Anvarja Raslana. Spoznali so ga za krivega zločinov proti človečnosti, obtožbe pa se navezujejo na mučenje, umore in druge zločine v zloglasnem zaporu Al Hatib v Damasku. Vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada medtem vztrajno zanika mučenje zapornikov.

Nekdanji sirski polkovnik Anvar Raslan je bil na sodišču v nemškem Koblenzu zaradi zločinov proti človečnosti obsojen na dosmrtni zapor. Po navedbah tožilstva je to prvo tovrstno sojenje na svetu, v središču katerega je bilo mučenje, ki ga je v Siriji zakrivila država.

Nekdanjemu visokemu uslužbencu obveščevalne službe so v Nemčiji sodili na podlagi načela univerzalne jurisdikcije, ki omogoča pregon morebitnih vojnih zločinov, ki so jih tuji državljani zagrešili v drugih državah. Rusija in Kitajska sta sicer v Varnostnem svetu ZN nasprotovali poskusom držav Zahoda, da bi zločine v vojni v Siriji obravnavalo Mednarodno kazensko sodišče.

Obtožbe na račun 58-letnika zaradi zločinov proti človečnosti so se nanašale na leti 2011 in 2012 oziroma na začetno obdobje državljanske vojne v Siriji. Raslan naj bi bil odgovoren za mučenje najmanj 4.000 ljudi, od katerih jih je 27 v zaporu Al Hatib v Damasku umrlo. Očitke je ves čas zanikal.

Kot je v sporočilu zapisalo sodišče, je bil Sirec obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora, mučenja, odvzema svobode, posilstva in spolnega napada. Spoznan je bil tudi za krivega zajema talcev in spolnih zlorab zapornikov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sirija
PROFIMEDIA

Raslana prepoznale in prijavile žrtve

Sojenje se je začelo aprila 2020, na zatožno klop pa sta takrat sedla dva obtoženca, poleg Raslana še Ejad al Garib. Ta je bil nato februarja lani zaradi pomoči pri zločinih proti človečnosti obsojen na štiri leta in pol zaporne kazni. Dvojico so po njunem begu v Nemčijo prepoznale žrtve mučenja in leta 2019 ju je prijela policija.

Na sojenju je nastopilo več kot 80 prič, vključno z 12 dezerterji iz sirskega režima in številnimi Sirci, ki sedaj živijo po vsej Evropi. Okrog deset se jih je udeležilo tudi današnje razglasitve sodbe, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sirija
PROFIMEDIA

Po navedbah britanskega BBC so priče pripovedovale o tem, kako so v zaporu Al Hatib pripornike pretepali in jih namakali v mrzli vodi. Nekateri so bili posiljeni, druge pa so tudi po več ur pustili viseti s stropa, jim pulili nohte ter jih stresali z elektrošoki. Eden od preživelih je za britanski medij povedal, da je lahko cel dan slišal krike ljudi, ki so jih mučili, drugi pa, da so mučitelji uporabljali posebna “orodja” in da so v mučenju uživali.

Vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada zanika mučenje zapornikov.

Pred poslopjem sodišča so se zbrali sirski aktivisti, ki so med drugim nosili transparente z napisi, kot je Kje so?. Ti se nanašajo na njihove sorodnike, ki so izginili v sirskih centrih za pridržanje, še piše AFP. Obsodba sicer predstavlja upanje za mnoge od 800.000 Sircev, ki živijo v Nemčiji.

Na obsodbo so se med drugim odzvale mednarodne organizacije s področja človekovih pravic. “Današnja obsodba je zgodovinska zmaga, ki razširja glasove na desetine tisočev ljudi, ki so preživeli nezakonit pripor, mučenje in spolno nasilje, pa tudi glasove družin žrtev, ki so umrle v sirskih zaporih in pripornih centrih /…/” je sporočila Lynn Maalouf, namestnica direktorja urada Amnesty International na Bližnjem vzhodu.

“Sojenje Anvarju Raslanu v Nemčiji je sporočilo sirskim oblastem, da nihče ni onkraj dosega pravice,” pa je po navedbah Al Džazire sporočila Balkees Jarrah s Human Rights Watch.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!