Zastraševanje prič v sojenju nekdanjemu kosovskemu predsedniku

Svet 01. Sep 202118:37 0 komentarjev
Hašim Tači
Profimedia

Priče, ki bi se morale pojaviti na sodišču na sojenju nekdanjemu kosovskemu predsedniku Hašimu Tačiju in še trem njegovim sodelavcem za vojne zločine, so še vedno tarče zastraševanja, trdi tožilec Specializiranega tožilstva Kosova s sedežem v Haagu.

Do zastraševanja prič po informacijah tožilca prihaja na Kosovu, zato trenutno iščejo zaščito za dve priči v postopku, ki se ga vodi zoper dva funkcionarja iz Združenja vojnih veteranov Kosova.

Pred tem je tožilec Jack Smith v svojem prvem nagovoru sodišča v Haagu dejal, da sta “nadlegovanje in ustrahovanje prič na Kosovu realnost” in da se bo tveganje za njih še povečalo, če se sojenje po nepotrebnem zavleče.

Jack Smith
Tožilec Jack Smith (Foto: Profimedia)

To ni bilo prvič, da je tožilstvo opozorilo na ustrahovanje prič. Prav zaradi tega so javno objavili obtožnico proti Tačiju in drugim, še preden je bila ta potrjena, kar je redek korak.

Zastraševanje prič je eden od glavnih razlogov za zavračanje številnih zahtev Tačija in ostalih, da bi sojenje dočakali na svobodi. Za to so od prejšnjega novembra, odkar so v priporu, prosili že večkrat.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi in Jakup Krasnići so obtoženi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, storjenih zoper več kot 100 Srbov, Romov, Aškalij in Albancev na več lokacijah na Kosovu in severu Albanije. Šlo je za obdobje med marcem 1998 in septembrom 1999.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!