Zavrnili zmanjšanje rabe pesticidov: “Črn dan za okolje, zdravje in kmetijstvo”

Svet 22. Nov 202319:18 1 komentar
insekticidi
PROFIMEDIA

Evropski parlament je zavrnil predlog Evropske komisije za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030.

Evropska komisija je junija lani predstavila predlog zakonodaje za zmanjšanje skupne uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030. Nove omejitve bi po prepričanju Bruslja zmanjšale okoljski odtis v prehranskem sistemu EU, zaščitile zdravje in dobro počutje ljudi ter pomagale ublažiti gospodarske izgube, do katerih prihaja zaradi vse slabšega zdravja tal.

Kmetje in vsi, ki uporabljajo pesticide, bi morali po novem najprej preučiti alternativne metode za odvračanje škodljivcev, preden bi posegli po kemičnih sredstvih. Članice pa bi morale pripraviti seznam alternativnih sredstev za odvračanje škodljivcev za posamezne poljščine.

Evropski poslanci so danes sicer z dopolnili spremenili predlog komisije, a ga z 299 glasovi proti in 207 glasovi za na koncu zavrnili. Parlament je obenem zavrnil pobudo, da se predlog vrne na odbor Evropskega parlamenta za okolje v dopolnitev, kar pomeni, da se je prvo branje tega zakonodajnega predloga zaključilo, je odbor zapisal na družbenem omrežju X. Tako pa se je najverjetneje končala tudi obravnava tega predloga v tem zakonodajnem obdobju. Evropske volitve bodo potekale junija prihodnje leto.

“Danes proslavljamo zmago zdrave kmečke pameti v Evropskem parlamentu, ki je prepričljivo sprejel razumno odločitev in praktično pokopal škodljivi predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov ter Evropski komisiji, pa tudi odboru ENVI v Evropskem parlamentu in poročevalki Sarah Wiener sporočil, da ga evropski poslanci večinsko zavračamo,” je ob tem zapisal slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS).

Bogovič, ki je v imenu skupine EPP aktivno sodeloval v pogajanjih o predlogu uredbe v odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), je dodal, da zdaj dajejo komisiji možnost, da predlog uredbe v celoti umakne in pripravi novega, bolj realističnega, ki bo omogočil tako zmanjševanje rabe fitofarmacevtskih sredstev kot zagotavljanje prehranske varnosti.

Avstrijska evroposlanka iz vrst Zelenih Sarah Wiener, ki je bila poročevalka za ta predlog uredbe, pa je na družbenem omrežju X zapisala, da je danes črn dan za okolje, zdravje in kmetijstvo. “Skrajni desničarji in konservativci so predlog uredbe o pesticidih tako razvodeneli, da je bil na koncu zavrnjen. Uredba o pesticidih je tako zaenkrat mrtva,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje