Zavrnitev frekvenc madžarskemu Klubradiu “nesorazmerna”

Svet 09. Jun 202120:11 0 komentarjev
Zastava Evropske unije
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija meni, da je bila odločitev madžarskega sveta za medije o zavrnitvi obnovitve pravic Klubradia nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU.

Evropska komisija je danes sprožila postopek proti Madžarski zaradi ukinitve frekvence radijski postaji Klubradio, ki je bila pogosto kritična do premierja Viktorja Orbana. Komisija meni, da je bila odločitev madžarskega sveta za medije o zavrnitvi obnovitve pravic Klubradia nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU.

Spomnimo, svet za medije, katerega člani so podporniki madžarskega premierja, je februarja zavrnil vlogo Klubradia za dodelitev frekvence, s čimer ta radijska postaja lahko svoj program oddaja samo še prek spleta. Svet za medije je nato marca sporočil, da je vlogo Klubradia za dodelitev frekvence izločil, ker da radio deluje nezakonito. Njegovo frekvenco pa podelil radiu, katerega lastnik je podpornik Orbana.

Ta primer je znova opozoril na politične pritiske desne vlade pod Orbanovim vodstvom na neodvisne medije na Madžarskem. Zaskrbljenost so izrazile tudi ZDA, Evropska komisija pa se je danes odločila, da v povezavi s tem primerom začne postopek za odkrivanje kršitev evropske zakonodaje. V zvezi s pogoji, povezanimi z uporabo radiofrekvenčnega spektra, in postopki za podelitev, podaljšanje, obnovitev ali preklic teh pravic se uporabljajo telekomunikacijska pravila EU, določena v evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, so poudarili v Bruslju.

Nesorazmerna in nepregledna odločitev

“Osrednja elementa teh pravil sta načeli sorazmernosti in nediskriminacije. Komisija meni, da je bila odločitev madžarskega sveta za medije o zavrnitvi obnovitve pravic radijske postaje Klubradio nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU. Prav tako meni, da je bila uporaba madžarskega nacionalnega medijskega prava v tem primeru diskriminatorna,” so sporočili iz Bruslja.

Madžarska ima zdaj na voljo dva meseca, da odgovori Evropski komisiji. Če se ne bo zadovoljivo odzvala, ji Komisija lahko izreče drugi opomin oziroma obrazloženo mnenje, nato pa lahko sledi tudi tožba pred Sodiščem EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!