Sodniki protestirajo: “Vse obljube, ki jih je vlada dala, so bile prelomljene”

Slovenija 29. Apr 202408:28 7 komentarjev
Odprtje sodnega dne
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V Slovenskem sodniškem društvu protestirajo proti izjavam predsednika vlade Roberta Goloba za Sobotno prilogo Dela. V intervjuju je dejal, da se vlada usklajuje s sodniki, kar v društvu odločno zanikajo. "Vse obljube, ki jih je ta vlada dala sodnikom, so bile do sedaj prelomljene. Nazadnje je bil posredovan 'neuradni predlog' kot 'namera za uresničitev odločbe ustavnega sodišča', ki pa ne s časovnega ne z vsebinskega vidika ne ustreza svojemu namenu," so zapisali. Medtem tudi Evropsko sodniško združenje poziva slovensko vlado, naj "nemudoma" uresniči odločbo ustavnega sodišča in zagotovi materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov.

Na letnem kongresu Evropskega sodniškega združenja (EAJ) v Varšavi med 25. in 26. aprilom je slovenska delegacija poročala o stanju vladavine prava in neodvisnosti sodstva v Sloveniji.

Evropsko sodniško združenje je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva vlado in državni zbor, naj nemudoma uresniči odločbo ustavnega sodišča in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti, so sporočili iz Slovenskega sodniškega društva.

“Resolucija je bila sprejeta soglasno, kar pomeni, da imamo slovenski sodniki mednarodno podporo vseh 38 nacionalnih sodniških združenj evropskih držav. Posebno solidarnost je izrazilo tudi sodniško združenje Iustitia, ki, kot kaže, svoj osemletni boj za neodvisnost sodstva na Poljskem približuje srečnemu koncu,” so prepričani.

Medtem v Sloveniji mineva 115 dni od poteka roka, ki ga je vladi in državnemu zboru naložilo ustavno sodišče kot skrajnega, da zagotovi materialno neodvisni status sodnikov in da spoštuje načelo delitve oblasti.

Sodniki, ki so v društvu, ponovno pozivajo vlado in državni zbor, naj to nemudoma stori. V sodniškem društvu so prav tako začudeni nad izjavami premierja Roberta Goloba v intervjuju za Sobotno prilogo Dela. Za časnik je dejal, da imajo sodniki ‘moralno upravičenje’, da se zavzemajo proti ‘podplačanosti’. Bolj kot poročilo o vladavini pa, da ga skrbi kaj drugega.

“Uporabljeni izrazi kažejo na temeljno nerazumevanje delovanja pravne države, saj so odločbe sodišč nekaj povsem drugega in celo nasprotnega od zgolj ‘moralne upravičenosti’,” so jasni. V sodniškem društvu so razočarani nad “brezbrižnostjo, ki jo premier kaže proti temeljnemu indikatorju Evropske unije o stanju vladavine prava v državah članicah”.

Dejal je še, da se s sodniki vlada usklajuje, kar pa v društvu odločno zanikajo.”Vse obljube, ki jih je ta vlada dala sodnikom, so bile do sedaj prelomljene. Nazadnje je bil posredovan ‘neuradni predlog’ kot ‘namera za uresničitev odločbe ustavnega sodišča’, ki pa ne s časovnega ne z vsebinskega vidika ne ustreza svojemu namenu,” so sklenili v pismu.

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti skozi Slovensko sodniško društvo, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje