ZDA bi zasegle dve Abramovičevi letali

Svet 07. Jun 202207:47 > 11:02 2 komentarja
Roman Abramovič
PROFIMEDIA

Zaradi kršenja pravil, ki veljajo za sankcije, uvedene po začetku invazije Rusije na Ukrajino, želijo ZDA ruskemu milijarderju Romanu Abramoviču zaseči dve letali.

Ameriško pravosodno ministrstvo je v ponedeljek ukazalo odvzem dveh letal v lasti ruskega oligarha Romana Abramoviča, ker naj bi se z njuno uporabo kršile sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Boeingov 787 dreamliner in “direktorski” Gulfstreamov G650ER sta sicer izven dosega ameriških oblasti.

Abramovič naj bi glede na sodno vlogo pravosodnega ministrstva ZDA sankcije kršil že samo s tem, ko sta letali letos odleteli v Rusijo brez ustreznega dovoljenja. Ker sta bili izdelani v ZDA, sta od 2. marca letos vključeni v ameriške sankcije. Po besedah pravosodnega ministrstva je letalo Gulfstream 12. marca letelo iz Istanbula v Moskvo, nato v Tel Aviv, za tem pa znova v Moskvo 15. marca. Boeing pa je bil na poti iz Dubaja v Moskvo 4. marca, povzema Reuters.

Letali, vredni 400 milijonov dolarjev, naj bi bili trenutno bodisi v Rusiji bodisi v Dubaju. Newyorško zvezno tožilstvo je sporočilo, da bodo pozorni na obe letali in ju bodo zasegli takoj, ko se jim bo ponudila priložnost. Rusa sicer še dolgo ni pričakovati v ZDA, saj so mu poleg odredbe o zaplembi letal izdali še odredbo o zavestnem kršenju sankcij, katerih namen je preprečiti izvoz določenih tehnologij in dobrin v Rusijo. To mu lahko prinese denarno kazen, večjo od vrednosti obeh letal.

Abramovič je doslej že prodal nogometni klub Chelsea, sicer bi mu ga odvzeli Britanci.

55-letni Abramovič je eden od številnih ruskih milijarderjev, ki so zaradi ruske agresije nad Ukrajino tarča mednarodnih sankcij. ZDA njegovega imena resda niso uvrstile na seznam sankcioniranih oseb, sta pa to storili Evropska unija in Združeno kraljestvo, navaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje