ZDA bodo Avstraliji dobavile jedrske podmornice

Svet 14. Mar 202308:51 > 11:11 4 komentarji
podmornica Virginia
U.S. Navy/REUTERS

ZDA, Združeno kraljestvo in Avstralija so razkrili podrobnosti načrta za vzpostavitev nove flote podmornic na jedrski pogon. V skladu s paktom Aukus naj bi Avstralija prve jedrske podmornice dobila od ZDA. Z vzpostavitvijo pakta želijo omejiti kitajski vpliv v indijsko-pacifiški regiji.

Podrobnosti dogovora Aukus so v San Diegu v ZDA predstavili ameriški predsednik Joe Biden, premier Združenega kraljestva Rishi Sunak in avstralski premier Anthony Albanese. Biden je poudaril, da je cilj dogovora okrepiti mir v regiji. Dejal je, da gre za podmornice “na jedrski pogon in ne z jedrskim orožjem”. Dogovor ne bo ogrozil zaveze Avstralije, da bo ostala država brez jedrskega orožja.

Gre za pomembno nadgradnjo vojaških zmogljivosti Avstralije, poroča BBC. Postala bo druga država, ki ji bo Washington prodal tovrstne podmornice. Doslej jih je prejelo le Združeno kraljestvo.

Podmornice z jedrskim pogonom plujejo dlje in hitreje kot podmornice z dizelskim motorjem. Avstralija bo tako lahko napadla na velike razdalje. Avstralski mornarji se bodo za njihovo uporabo usposabljali v ZDA in Združenem kraljestvu.

Sprva bodo Združeno kraljestvo in ZDA manjše število podmornic namestili v Perthu v Zahodni Avstraliji, glede na dogovor naj bi se to zgodilo po letu 2027. V začetku leta 2030 pa bo Canberra kupila tri ameriške podmornice razreda Virginia, imela pa bo možnost nakupa še dveh.

dogovor aukus
Leah Millis/REUTERS

Avstralija bo za podmornice v 30 letih namenila 187 milijard evrov. Po besedah premierja Albaneseja je tako to “največja posamezna naložba v avstralske obrambne zmogljivosti v vsej zgodovini Avstralije”. Gradnja podmornic pa bo ustvarila več tisoč lokalnih delovnih mest.

Sunak pa je izpostavil, da so se v 18 mesecih od predstavitve zavezništva Aukus izzivi svetovne stabilnosti le še povečali. “Nezakonita invazija Rusije v Ukrajino, vse večja asertivnost Kitajske, destabilizacija Irana in Severne Koreje – vse to lahko vodi v to, da bo svet postal nevaren, neurejen in razdeljen,” je po poročanju BBC dejal Sunak.

Uporaba vrzeli v Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja vzbuja skrbi

Program Aukus je prvi primer uporabe vrzeli v Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja iz leta 1968, ki omogoča prenos cepljivega materiala in jedrske tehnologije iz države, ki poseduje jedrsko orožje, v državo, ki tega orožja nima, poroča The Guardian.

Kitajsko predstavništvo pri Združenih narodih je ZDA in Združeno kraljestvo obtožilo, da “kršita cilje in namene Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja”. Meni, da “tak šolski primer dvojnih meril škoduje avtoriteti in učinkovitosti mednarodnega sistema neširjenja jedrskega orožja”.

“Zadnja skupna izjava ZDA, Velike Britanije in Avstralije kaže, da te tri države zaradi svojih geopolitičnih interesov popolnoma zanemarjajo zaskrbljenost mednarodne skupnosti in vedno bolj stopajo po poti napak in nevarnosti,” pa je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na dogovor zavezništva Aukus očital Zahodu, da spodbuja dolgoletno konfrontacijo v azijsko-pacifiški regiji. “Anglosaksonski svet z oblikovanjem struktur, kot je Aukus, in s širjenjem Natove vojaške infrastrukture v Azijo resno stavi na dolgoletno konfrontacijo” v regiji, je dejal.

dogovor aukus
Leah Millis/REUTERS

Partnerji pakta Aukus so o tem intenzivno razpravljali z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Da bi zmanjšali tveganje, so se Avstralci strinjali, da na svojem ozemlju ne bodo imeli vadišča, temveč se bodo usposabljali v ZDA in Združenem kraljestvu. Avstralija ne bo obogatila ali predelala izrabljenega jedrskega goriva. Gorivo, ki ga bodo zagotovile ZDA in Združeno kraljestvo, bo v zvarjenih posodah, ki jih ne bo treba ponovno napolniti. Avstralija se je zavezala, da ne bo pridobila opreme, potrebne za kemično predelavo izrabljenega goriva, ki bi ga bilo mogoče uporabiti v orožju.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je prepričan, da so partnerice projekta Aukus “zavezane zagotavljanju najvišjih standardov neširjenja jedrskega orožja in nadzornih ukrepov”. Po poročanju Guardiana je izrazil zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem.

Eden od direktorjev programa jedrske politike pri mislišču Carnegie Endowment for International Peace James Acton pa meni, da si države resno prizadevajo zmanjšati škodo, ki jo povzročajo. “Nikoli me ni bilo strah, da bi Avstralija to gorivo zlorabila, ampak da bi se druge države sklicevale na Aukus kot na precedens za umik jedrskega goriva iz nadzornih ukrepov,” je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje