Nov napad na tovorno ladjo v Rdečem morju

Svet 26. Dec 202321:19 0 komentarjev
Sueški prekop (Foto: PROFIMEDIA)

Med plovbo po Rdečem morju je bila danes vnovič tarča napada tovorna ladja. Odgovornost za raketiranje ladje drugega največjega svetovnega ladjarja MSC so prevzeli jemenski uporniki hutijevci, ki po poročanju tujih tiskovnih agencij trdijo, da so obenem z droni napadli tarče v Izraelu. Napadalne aktivnosti so potrdili v Pentagonu.

Šiitski hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, so tako v izjavi zatrdili, da so trgovsko ladjo z raketami napadli, ker se posadka ni odzvala na več opozoril. Za zdaj informacij o morebitnih ranjenih in škodi ni.

So pa v italijanskem ladjarskem velikanu s sedežem v Ženevi za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da je bila njihova ladja danes tarča napada, ko je plula iz Savdske Arabije v Pakistan. “Trenutno so vsi člani posadke na varnem in ni poročil o ranjenih. Poteka temeljit pregled stanja ladje,” so navedli. Več podatkov niso razkrili, šlo pa naj bi za ladjo MSC United.

Hutijevci so medtem zatrdili, da so izvedli tudi več napadov na Izrael. Z droni naj bi napadli območje letovišča Eilat na jugu judovske države ter več ciljev v “okupirani Palestini”. Izraelska vojska je danes potrdila, da je čez dan sestrelila sovražno zračno plovilo, ki je letelo v smeri države. Tudi egiptovske oborožene sile so po pisanju tujih tiskovnih agencij sestrelile dron, in sicer v bližini rdečemorskega letovišča Dahab.

Še bolj konkretni so bili na ameriškem obrambnem ministrstvu. Ameriške oborožene sile so tako danes v obdobju 10 ur sestrelile 12 dronov, tri balistične izstrelke, usmerjene proti ladjam, in dva izstrelka, namenjena proti ciljem na kopnem, so našteli v Pentagonu. Dodali so, da zaradi današnjih napadov ni bilo nobenih poškodovanih ali škode na ladjah.

Tudi danes so hutijevci zatrdili, da bodo z napadi na izraelske ladje in ladje, ki potujejo v smeri Izraela, nadaljevali, vse dokler izraelska vojska ne bo ustavila bombardiranja Gaze, ljudje v tej palestinski enklavi pa ne bodo dobili humanitarne pomoči v obliki hrane in zdravil.

Jemenski uporniki hutijevci že vse od začetka vojne v Gazi z droni in raketami grozijo Izraelu in občasno svoje grožnje tudi uresničijo. V zadnjih tednih so se lotili tudi napadanja tovornih ladij v Rdečem morju, zaradi česar je več kot 20 držav na čelu z ZDA pristopilo k mednarodni koaliciji za zaščito tovornega prometa v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki v navezavi s Sueškim prekopom predstavljata eno pomembnejših svetovnih ladijskih poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!