ZDA bodo podvojile naročila Pfizerjevega zdravila za covid-19

Svet 04. Jan 202222:09 0 komentarjev
Zdravilo podjetja Pfizer paxlovid
Pfizer/REUTERS

Združene države Amerike bodo podvojile svoja naročila zdravila za covid-19 paxlovid podjetja Pfizer, da ga bo dovolj za 20 milijonov ljudi.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal, da bo zvezna vlada podvojila naročila zdravila za covid-19 paxlovid podjetja Pfizer, da ga bo dovolj za 20 milijonov ljudi.

V ZDA so sicer v ponedeljek z milijon potrjenimi okužbami s koronavirusom v enem dnevu dosegli nov rekord.

Omikron že prevladuje

Različica omikron predstavlja sedaj že 95 odstotkov vseh novih potrjenih okužb s koronavirusom. Hitro se širi, vendar pa cepljeni zaradi omikrona praviloma ne zbolijo dovolj, da bi morali v bolnišnico. Medtem je cepiva v ZDA na voljo dovolj za vsakega, ki se želi cepiti, vendar pa veliko Američanov še vedno zavrača cepljenje.

Biden je sodržavljane znova pozval k cepljenju. Kot je dejal, je dokazano, da je pri cepljenih manjša nevarnost resne bolezni, še posebej pri tistih, ki so že prejeli poživitveni odmerek. “Primeri bodo še naprej naraščali. Omikron se hitro širi, vendar pa se lahko zaščitite: Cepite se in nosite masko, ko ste v javnosti,” je še pozval.

Hospitalizacije naraščajo, vendar veliko počasneje kot med naraščanjem epidemije prejšnjo zimo. Na dan pa umre povprečno okrog 1100 ljudi. Več kot 62 odstotkov Američanov je cepljenih in to pomaga, je dejal Bidnov svetovalec za zdravstvo Anthony Fauci. Po njegovem mnenju se zaradi omikrona več ne bi smeli toliko osredotočati na nove okužbe, ampak na hospitalizacije in smrti zaradi covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!