ZDA in Kitajska z napovedjo sodelovanja presenetile v Glasgowu

Svet 11. Nov 202108:39 > 09:07 0 komentarjev
Glasgow
PROFIMEDIA

Oblasti v Washingtonu in Pekingu so dosegle dogovor o sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam. Dogovor med drugim vključuje zmanjšanje porabe premoga in izpustov metana.

Kitajska in ZDA so na podnebni konferenci ZN v Glasgowu presenetile s pomembno napovedjo. Napovedale so namreč skupno pobudo za okrepljeno ukrepanje na področju podnebnih sprememb. “Obe strani se zavedata, da je med sedanjimi prizadevanji in cilji pariškega sporazuma vrzel, zato bomo skupaj okrepili podnebne ukrepe,” je dejal odposlanec Pekinga za podnebne spremembe.

Kot menijo v Washingtonu in Pekingu, morata velesili prevzeti odgovornost za sodelovanje pri reševanju problema podnebnih sprememb. Državi si bosta tako skupaj prizadevali za uresničevanje pariškega sporazuma, s katerim so se države zavezale, da bodo preprečile, da bi se ozračje segrelo za več kot poldrugo stopinjo Celzija (oziroma dve) v primerjavi s predindustrijsko dobo.

Po besedah kitajskega predstavnika bo načrt vključeval “konkretne načrte” za okrepljeno ukrepanje v tem desetletju. Državi si bosta v Glasgowu prav tako “prizadevali za dokončno oblikovanje pravil pariškega sporazuma”.

Kitajska in ZDA v mednarodni skupnosti nastopajo kot tekmice, državi pa sta prav tako največji onesnaževalki na svetu in skupaj prispevata skoraj 40 odstotkov vseh izpustov ogljika.

COP26
PROFIMEDIA

Dogovor o sodelovanju med ZDA in Kitajsko med drugim predvideva zmanjšanje izpustov metana, zmanjšanje porabe premoga in zaščito gozdov. Napoved je prav tako razblinila dvome o zavezanosti Kitajske boju proti podnebnim spremembam – ti so se med drugim pojavili po tem, ko je bilo znano, da kitajski predsednik Ši Džinping ne bo pripotoval v Glasgow.

Med tistimi, ki so pozdravili odločitev velesil, je bil tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. “Spodbudno je videti, da sta državi, ki se ne strinjata v veliko zadevah, našli skupni jezik o največjem izzivu človeštva dandanes,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!