ZDA in Rusija z novimi sankcijami, na seznamu tudi Jim Carrey in Margaret Atwood

Svet 14. Nov 202220:54 1 komentar
Jim Carrey
PROFIMEDIA

Finančno ministrstvo ZDA je uvedlo sankcije proti mednarodni mreži ruskega mikroelektronskega podjetja ter na črno listo uvrstilo zasebna letala in podjetja, povezana z oligarhom Sulejmanom Kerimovom. Tudi Moskva je uvedla sankcije proti 100 Kanadčanom, med katerimi so tudi znana imena.

Finančno ministrstvo ZDA je uvedlo sankcije proti mednarodni mreži ruskega mikroelektronskega podjetja Milandr ter na črno listo uvrstilo zasebna letala in podjetja, povezana z oligarhom Sulejmanom Kerimovom. Medtem je tudi Moskva uvedla sankcije proti 100 Kanadčanom, med njimi proti igralcu Jim Carreyju in pisateljici Margaret Atwood.

Podjetja, proti katerim je finančno ministrstvo ZDA usmerilo sankcije, spadajo v mednarodno mrežo ruskega mikroelektronskega podjetja Milandr, ki je po navedbah ministrstva ključnega pomena za dobavo mikroelektronike ruski obrambni industriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je na seznam sankcij uvrstilo podružnice in zastopnike podjetja Milandr v Švici, Armeniji in na Tajvanu, s čimer je posameznikom in subjektom iz ZDA prepovedalo poslovanje z njimi. S sankcijami so prav tako zamrznili vsa sredstva, ki jih imajo ti subjekti v ZDA.

“ZDA bodo še naprej razkrivale in rušile vojaške dobavne verige Kremlja ter Rusiji onemogočale dostop do opreme in tehnologije, ki jo potrebuje za vodenje nezakonite vojne proti Ukrajini,” je v izjavi dejala ameriška finančna ministrica Janet Yellen.

Poleg tega je finančno ministrstvo ZDA sankcije usmerilo tudi proti razvejani mreži ruskega rudarskega magnata Kerimova, ki je že na črnem seznamu ZDA. Sankcije so uvedli proti njegovi ženi, otrokom, nečaku, štirim francoskim nepremičninskim podjetjem, ki jih nadzoruje ena od njegovih hčera, ter švicarskemu državljanu, predsedniku teh štirih podjetij.

Ministrstvo je prav tako blokiralo osem majhnih, luksuznih reaktivnih letal Kerimove družine, zaradi česar bi jih lahko kasneje tudi zasegli. Skupaj so ZDA uvedle sankcije proti 14 posameznikom in 28 subjektom, navaja AFP.

Moskva s povračilnimi sankcijami

Medtem so ruske oblasti danes uvedle sankcije proti 100 Kanadčanom, politikom, znanstvenikom, umetnikom in podjetnikom, ki jih je rusko zunanje ministrstvo uvrstilo na črni seznam, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Obtoženi so bili sodelovanja pri “oblikovanju agresivne protiruske usmeritve” v Kanadi, za nov krog sankcij pa se je Rusija odločila “kot odgovor na prakso, ki jo izvaja režim Justina Trudeauja, s tem ko uvaja sankcije proti ruskemu vodstvu, politikom in poslancem, predstavnikom podjetij, strokovnjakom in novinarjem ter kulturnim osebnostim”.

Med njimi sta tudi hollywoodski igralec Jim Carrey in pisateljica Margaret Atwood. Prvi je večkrat izrazil solidarnost z Ukrajino, druga pa je med drugim sodelovala na protestih proti vojni.

Številni posamezniki, uvrščeni na seznam, imajo ukrajinsko poreklo ali delajo v organizacijah za pomoč Ukrajincem. Med njimi je tudi Stephan Bandera, vnuk pokojnega ukrajinskega nacionalističnega voditelja Stepana Bandere. Na seznamu se je znašlo tudi več kanadskih novinarjev.

Kanada je sicer ena največjih mednarodnih podpornic Ukrajine. Predsednik vlade Trudeau je državi danes obljubil še 500 milijonov dolarjev oziroma 484 milijonov evrov dodatne vojaške pomoči. Od začetka vojne v Ukrajini je Ottawa uvedla sankcije proti več kot 1400 posameznikom in subjektom v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji, nedavno pa je napovedala nov krog sankcij proti ruskim preiskovalcem, tožilcem in sodnikom, še navaja DPA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje